Седми фолклорен събор - конкурс на сватбената обредност ще се

...
Седми фолклорен събор - конкурс на сватбената обредност ще се
Коментари Харесай

Организират фолклорен събор в земенското село Пещера

Седми фолклорен събор - конкурс на сватбената обредност ще се състои в събота и неделя в земенското село Пещера, оповестиха уредниците. На събора участниците ще покажат  песни, танци и обреди, свързани с обичайна българска женитба.

В проявата ще се включат 630 участници от  Софийско, Пазарджишко, Кюстендилско, Благоевградско и Пернишко.Те ще показват сватбарски песни, музика, ритуални хора, обреди и атрибут - бахча, забита в пита, фергулица, кумова бъклица, сватбени стомни и други Гостите на проявата ще видят разнородни сватбарски носии, ще чуят автентичен сватбарски вербален фолклор, ще станат очевидци на ритуали.

За първи път ще бъде показан  обичаят " Разливане на котлите в понеделник на площада " от групата в панагюрското село Бъта. В него основни настоящи лица са снахата и свекървата.

Гости от самоковското село Драгушиново пък ще демонстират обичая " Пръстенярка ", в който се назовават пръстени.

Домакините от село Пещера  ще показват обичая " Женене за беневреци ", в който булката се дами, без да види младоженеца, а единствено потурите му.

Фолклорният събор - конкурс на сватбената обредност в с. Пещера води началото си от 2010 година Проявата цели да се издирят, поддържат и разпространяват традициите в българската сватбена обредност. Организатори на събитието са община Земен, кметството в с. Пещера и национално читалище “Крюгер Николов – 1922 година ” в селото.

Тази година дружно с фолклорната демонстрация ще бъде маркиран и 100-годишен празник на читалището.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР