Седми ден от кризата в Израел. Страната уведоми ООН, че

...
Седми ден от кризата в Израел. Страната уведоми ООН, че
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: Иран и Ливан имат ядрен потенциал, опасно е да се включат във войната в Израел

Седми ден от рецесията в Израел. Страната уведоми Организация на обединените нации, че всички живеeщите в северната част на Ивицата Газа би трябвало да се реалокират в южната част през идващите 24 часа.

„ Много е мъчно да се случи това. „ Хамас ” не са заинтригувани съгражданите им да бъдат дислоцирани, защото за тях е значимо цивилното население да продължи да съществува като жив щит. Това е и една от функциите на взетите заложници, в случай че може израелската бойна авиация да не е толкоз свирепа, колкото е все още. Има и различен проблем, доста мъчно тези хора ще изоставен Ивицата Газа, тъй като Египет е единствената друга страна, през която те могат да минат, а тя не ги желае ”, уточни Мартин Табаков, интернационален анализатор в студиото на „ Здравей, България ”.

„ Това предизвестие по-скоро цели Израел да не бъде упрекван, че не съблюдава интернационалното право, тъй като виждаме, че от страна на Европейски Съюз и Организация на обединените нации има такива обвинявания. Ние не знаем какъв брой са основателни поради обстоятелството, че всяка една страна има право да пази териториите си, когато е жертва на тероризъм ”, съобщи доцент Искрен Иванов, специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове.

Очакванията на доцент Иванов са скоро Ивицата Газа да стане район на големи бойни дейности. „ Твърде е допустимо да се стигне до война на държавни артисти - най-много Иран, или Сирия, или Ливан. Най-неблагоприятният сюжет е това да е Ливан, поради обстоятелството, че Иран и Ливан имат нуклеарен капацитет ”, добави той.

„ Най-голямата заплаха като военна мощ идва от Хизбула, в случая говорим за непосредственото съседство с Израел. Те имат най-големия брой ракети и най-сложния вид или най-малко по-сложен от този, който е от самоделните произведения на „ Хамас ”, сподели Табаков. Според него Хизбула няма да се включи в тази война, без „ зелена светлина ” от Иран.

„ Мисля, че би трябвало да заобикаляме две крайности. Първата е че сме застрашени - директна военна опасност за България няма. Втората прекаленост е, че би трябвало да бъдем спокойни, тъй като войната не може да ни стигне, мисля, че това не е по този начин. За мен радикализацията е главен проблем, който спри с цялостна мощ и в България ”, сподели още доцент Иванов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР