Седмата проява от поредицата Солистите на Държавна опера – Бургас

...
Седмата проява от поредицата Солистите на Държавна опера – Бургас
Коментари Харесай

Именитите Йоана Железчева и Даниел Дамянов пеят на концерт в събота

Седмата демонстрация от поредицата " Солистите на Държавна опера – Бургас " следва в събота,23 март, от 11 часа във фоайето на Операта. Вокалният концерт ще обагри с разнообразни нюанси на настроението присъстващите в изисканото пространство на фоайето на бургаския културен институт, което към този момент се затвърди като желано място за камерни музикални прояви.  
 
 Седми концерт от поредицата Седми концерт от поредицата " Солистите на Държавна опера – Бургас " Източник: Държавна опера-Бургас
В програмата ще прозвучат творби от предкласиката, арии и дуети от типичен оперни произведения, както и известни канцонети. В следващото събитие от камерната поредицата на Бургаската опера, чието начало бе сложено през м. октомври 2023 година, солисти ще бъдат: сопраното Йоана Желечева и тенорът Даниел Дамянов, на рояла – Игор Кириянов.
 
 Игор Кирияно, пиано Игор Кирияно, пиано Източник: Държавна опера-Бургас
През м. февруари т. год. оперната прима Йоана Железчева пя на родна сцена – в гр. Шумен, пред цялостна зала с възторжена аудитория в театър на шедьовъра от Джакомо Пучини " Мадам Бътрефлай ", дружно с сътрудниците си от Бургаската опера.
През миналата 2023 година Йоана Железчева имаше своите звездни театрални превъплъщения  в операта " Бал с маски " от Верди – на сцената на Операта, Летния спектакъл и  на Фестивал " Сцена на вековете " – гр. Велико Търново, под диригентската палка на Иван Кожухаров, като Тоска в едноименната опера от Пучини, в партньорство с проф. Нико Исаков и Валерий Георгиев – на театър от Бургаските музикални празници " Емил Чакъров ", също под диригентството на Иван Кожухаров. Йоана  Железчева бе неотразима и измежду античните мегалити на Бегликташ – във Вердиевите опери " Набуко " /под палката на Ивайло Кринчев/ и " Трубадур " /диригент – Деян Павлов/, във фестивалните вечери на " Опера на светилището " под звездния купол на Странджа.
На 17 август т. год. й следва нова изява на живописната открита сцена на тракийското светилище – именитото сопрано ще влезе емблематичния за нея облик на етиопската принцеса Аида в едноименната опера от Верди, под диригентството на проф. доктор Григор Паликаров.
 
 Йоана Железчева сопран Йоана Железчева сопран
През миналата 2023 година забележителното лирико‐драматично сопрано взе участие и в огромната Оперна церемония под палката на Славил Димитров – на сцената на Операта, както и в редица камерни планове на бургаския културен институт. Запомнящи се и сложно грабващи сетивата са облиците, изваяни от Йоана Железчева – с въздействието на красивия си тембър и цялостното си лъчение.
 
 Даниел Дамянов, тенор Даниел Дамянов, тенор Източник: Държавна опера-Бургас
С втория солист на концерта в събота – Даниел Дамянов, неведнъж са били сполучлива театрална двойка – в " Трубадур " от Верди, " Мадам Бътерфлай " от Пучини, редица камерни прояви, оперни гали и други
След броени дни, на 5 април, в залата на Бургаската опера, Йоана Железчева ще пее на огромна оперна церемония " Вива Пучини ", отдадена на  165-годишнината от рождението и 100-годишнината от земната кончина на Джакомо Пучини, под палката на маестро Димитър Косев.
 
 Седми концерт от поредицата Седми концерт от поредицата " Солистите на Държавна опера – Бургас " Източник: Държавна опера-Бургас
Другият бележит реализатор на вокалния концерт в събота е тенорът Даниел Дамянов, който, с изключение на на Бургаската опера, е солист и на Софийската опера и балет, където напълно неотдавна дебютира в операта от Луиджи Керубини " Медея ", която се слага за първи път в България – в ролята на Язон. На 12 април му следва преобразяване в една от неговите знакови функции – на Самсон и операта " Самсон и Далила " от Камий Сен-Санс, в партньорство с мецосопраното Даниела Дякова, за която обликът на Далила също е емблематичен. В края на м. ноември 2023 година Даниел Дамянов бе в друга коронна негова роля – на Дон Хосе в трагичната огромна опера от Жорж Бизе " Кармен ". Тенорът бе свръхемоционален и сензитивен към трагичната линия на историята, изграждащ ловко уравновесен, вокално подплатен облик на влюбен до безумство мъж, който се лута сред любовта и дълга, с майсторски построена динамичност и богата палитра на възприятията – от неконтролируема пристрастеност – до черни краски на ревността и бездната на отмъщението. Осезаем бе театралният синхрон с всички актьори на сцената – получи се театралната магия. В концертната стратегия в събота тенорът ще също ще извърши Дует на Дон Хосе и Микаела от операта " Кармен ". Даниел Дамянов взе участие и в тържествения концерт театър, отдаден на 60-годишнината на различен огромен български артист – Александър Крунев, баритон.
 
На рояла в събота застава младият пианист от Украйна Игор Кириянов, който неотдавна е корепетитор в Бургаската опера, като първата му театрална изява бе по време на Втория народен конкурс за млади оперни артисти с интернационално присъединяване " Стоян Попов ", който се организира от 17 до 21 октомври т. год. в залата на Операта. Игор Кириянов се показа отлично и на вокалния концерт от поредицата " Солистите на Държавна опера – Бургас " на 18 ноември 2023 година, на който солисти бяха сопраното Нона Кръстникова и баритонът Марян Йованоски, както и на Коледния концерт на Бургаската опера, под палката на маестро Йордан Дафов.
 
В програмата на концерта в събота ще прозвучат: три арии из оперното творчество на Джакомо Пучини: Ария на Лиу из операта " Турандот ", Ария на Манон из операта " Манон Леско ", Ария на Тоска; Дует на Микаела и Дон Хосе из операта " Кармен " от Жорж Бизе, " Ombra mai fu " из операта " Ксеркс " от Георг Фридрих Хендел; Or che piu non vedro – из операта " Медея " от Луиджи Керубини, " Ой, ты, тёмная дубравушка " – из операта " Садко " от Николай Римский-Корсаков, " Non tamo piu! " от Паоло Тости; Дует на Аида и Радамес – от финала на операта " Аида " от Джузепе Верди, " Caro mio ben "  от Джузепе Джордани.
Последният, осми, концерт от поредицата " Солистите на Държавна опера – Бургас " ще бъде на 20 април от 11 часа във фоайето на Операта, на него ще се показват: Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Андрея Мирчев – тенор, и Валери Турманов – баритон. На рояла ще бъдат: Дария Кръстева и Илиана Тодорова.
 
Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса " Часовника ", в мрежите на Grabo - и Eventim -.
 
За солистите:
 
Йоана Железчева, сопран
 
Йоана Железчева е един от дребното трагични сопрани в България за последните 20 година Солистка на Държавна опера – Бургас от 15 години. Завършва междинното си обучение в Шумен, след което и ДМА " Проф. Панчо Владигеров " в София, в класа по оперно пеене на Христина Ангелакова. Завършвайки магистърската си степен през през 2003 година,  дебютира като мецосопран на сцената на Софийска опера в голям брой заглавия, измежду които " Сватбата на Фигаро " на Моцарт, " Фауст " на Гуно, " Кармен " на Бизе и прочие Междувременно специализира в майсторски класове при Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова. Лауреат е от интернационалните и национални състезания: " Христо Бръмбаров " - I-ва премия,  " Гена Димитрова " - II-ра премия, " Пълдин " – специфична премия. От 2008 г.  е непрекъснат член на солистичния състав на Държавна Опера – Бургас, където прави своите най-хубави и значими функции, като първата от тях е Амелия в " Бал с маски " на Верди, а това е и дебютът й като сопран на оперна сцена. Следват Бътерфлай от едноименната опера на Пучини, Манон от " Манон Леско " на Пучини, Лиу от " Турандот " на Пучини, Сантуца от " Селска чест " на Маскани, Лейди Макбет от " Макбет " на Верди, Аида на Верди, Леонора от " Трубадур " на Верди, " Норма " на Белини. Нейни сътрудници на сцената са били Дарина Такова, Орлин Анастасов, Лео Нучи, Салваторе Фисикела и най-хубавият мецосопран в международен мащаб към този миг – Анита Рачвелишвили. Солист е и на Държавна опера – Варна. Непрестанен посетител на софийска, старозагорска и русенска сцена.
 
 Седми концерт от поредицата Седми концерт от поредицата " Солистите на Държавна опера – Бургас " Източник: Държавна опера-Бургас
Даниел Дамянов, тенор
 
Даниел Дамянов приключва Православно богословие във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ”. Изучава оперно пеене като частен възпитаник при Стоян Кисьов и Костадинка Николова. През 2007 година стартира работа като солист на Русенската опера, взе участие в оперни спектакли в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Репертоарът му включва партиите на: Каварадоси в " Тоска ”; Дон Алваро в " Силата на ориста ”; Херцога в " Риголето ”; Калаф в " Турандот ”; Дон Хосе в " Кармен ”; Де Грийо в " Манон Леско ”; Радамес в " Аида ”; Канио в " Палячи ”; Манрико в " Трубадур ”; Макдъф в " Макбет ”, ;,Реквием ” Верди; Алфредо в,,Травиата ”; Измаел в,,Набуко ”, Форесто в,,Атила ”; Отело в,,Отело ”; Дон Карлос в,,Дон Карлос ” и други
 
Игор Кириянов - пиано
 
Роден е на 20.01.88 година в Запорожие. През 2006 година приключва Запорожкия музикален лицей и постъпва в Донецката музикална академия " Прокофиев " в класа по пиано. Дипломира се през 2011 година и работи в Донецк до 2013 година, по-късно в Запорожие. През 2023 година идва със фамилията си в Бургас. Работи като корепетитор в Държавна опера – Бургас. Има изяви в камерни прояви, както и присъединяване в концерти на симфоничния оркестър на бургаския културен институт.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР