Седим си ние на диванчетата вкъщи и с интерес и

...
Седим си ние на диванчетата вкъщи и с интерес и
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Роджер и Мирослава Федерер – зад всеки успешен мъж стои една…Мирка

Седим си ние на диванчетата у дома и с интерес и неспокойствие следим към този момент от десетина години по какъв начин върви любовният живот на най-известния и сполучлив български тенисист Григор Димитров. Всеки път, когато се разделяше с следващото засукано момиче, ние цъкахме с език със страдание, само че незабавно се успокоявахме с мисълта, че нищо, нашият Гришо е толкоз готин, сияен и сполучлив, че идната жена в живота му ще бъде най-хубавата и най-умната, тази, която ще остане вечно до него и дружно ще блестят високо в небосклона на международната популярност. Е, към този момент Григор все някак се разминава с огромната обич, само че в никакъв случай не е късно да получи това, което от 22 години към този момент има неговият сътрудник, най-успешният играч в историята на тениса – Роджер Федерер.

И в случай че в спортните среди швейцарският тенисист е прочут с доста прякори, най-популярните измежду които е „ Експреса “, то в персоналния живот изцяло би ми прилягал Алеко-Константиновия прякор – „ Щастливеца “. Защото не на всеки мъж, поел по нелекия път на професионален състезателен играч от международна класа, се пада и печеливш билет от любовната лотария. И то още от първо теглене…

 2017 Australian Open - Day 14

Знаете по какъв начин е в огромния спорт – нерядко, заради огромната си ангажираност, професионалните спортисти нямат време, нито опция да се мотаят като нас, простосмъртните, по барчета или да висят в мобилните приложения за дейтинг в търсене на сродна душа или просто секс. Животът им минава на такива бързи обороти и е проведен в толкоз спретнат кръговрат, че в случай че срещнат любовта, постоянно тя е с някой сътрудник. И нормално трае от ден до пладне. Точно по този начин, предстоящо и ненапълно тривиално, стартира запознанството на бъдещите съпрузи Федерер.

Родената през 1978 година в словашко историческо градче, излязло като че ли от пощенска картичка, Мирослава (Мирка) Вавринцова е едвам двегодишна, когато родителите й емигрират в Швейцария. Когато е на 9, татко й я завежда на тенис шампионат в немския град Филдерстад, което се оказва едно от най-късметлийските събития в живота й, тъй като там се среща не с кого и да е, а с именитата Мартина Навратилова. Въпреки че първата им среща е мимолетна, набитото око на чешката тенесистка незабавно вижда, че с това плътно и атлетично телце, момичето е родено за спортистка и безусловно би трябвало да се опитва в тениса. По-късно й изпраща тенис-ракета и урежда първия й урок с професионален инструктор  – жест, който дефинитивно възпламенява дребната Мирка по този спорт.

Състезателната кариера на Мирка доближава своя пик през 2001 година с класирането й на третия кръг на US Open. По това време заема 76-о място в листата на ATP.  За неприятен шанс през 2002-а Вавринцова претърпява контузия на крайници, която поставя завършек на професионалната й кариера. Това, което ориста й е подготвила като отплата за това огромно отчаяние е завръщане в света на огромния тенис, само че този път като брачна половинка и PR управител на един от най-хубавите измежду най-хубавите.

 gettyimages-815704944-594x594

Мирка и Роджер се срещат за първи път по време на Олимпйските игри в Сидни през 2000 година И двамата си потеглят без орден от Австралия, само че олимпийският принцип гласи, че не е значимо да победиш, а да участваш.  А присъединяване на тези двамата се оказва от съдбовна значимост не толкоз за профeсионалните им кариери, що се касае за персоналния им живот. Искрите на  привличането сред тогава 18-годишния Роджер и 4 години по-възрастната му съотборничка прехвърчат още в самото начало, а към края на двуседмичното им престояване в Сидни зародилите се усеща се материализират в целувка. Тази първа целувка ще промени вечно два млади живота.

Въпреки че цели две години двойката съумява да пази връзката си в загадка, през 2002 г.  влюбените биват „ разкрити “. Участват в мач на двойки на шампионата за купа „ Хопман “ и химията посред им на корта е толкоз явна, че към този момент не са в положение да заблудят и слепец, че връзките им са единствено професионални. На конференцията след мача съотборниците даже флиртуват един с различен, което кара пресата да ги разгласи за двойка.

Сватбата се състои в стеснен фамилен кръг във превъзходна барокова вила в Рихен, недалече от родния за Федерер Базел. Денят е 11 април 2009 година, а единствено няколко седмици преди този момент двойката е оповестила, че са бременни. Младото семейство не си губи времето и в рамките единствено на пет години се снабдява с четири деца. През 2009-а се раждат близначките Майла Роуз и Шарлийн Рива, а през 2014 на бял свят се появява втора двойка близнаци – Лени и Лео.

Мирка Федерер е образец за жена, която е съумяла да преглътне разочарованието от неслучилата й се професионална кариера и вместо да се ядосва на ориста и на себе си, с упоритост и предпочитание се отдава стопроцентно на тази на брачна половинка си. През всичките 10 години на брака им тя пропуща да бъде на трибуните на негов мач, единствено в случай че е в доста напреднала бременност. Но с това не се изчерпва нейната поддръжка. Като формален управител връзки с обществеността на Федерер Мирка провежда всичките му пътувания и координира срещите с медиите. Тенисистът споделя, че е извадил двоен шанс, женейки се за Мирка – един път, тъй като е изключителна жена и майка, и повторно, тъй като, като вряла и кипяла в същата професионална сфера, е наясно какво и по какъв начин би трябвало да се прави, с цел да се реализират триумфи.

Всъщност Федерер употребява всяка опция, с цел да се похвали с жена си и да изкаже обществено голямата си признателност към нея.

 gettyimages-1090099960-594x594

„ И двамата не обичаме да сме разграничени и за ден. Невероятно е какъв брой старания поставя, с цел да бъдем постоянно дружно. Въпреки натоварения ми график и многото пътувания, тя и децата ме следват на всички места. Мирка е моята канара. Безкрайно съм й признателен за непрекъснатите жертви, които прави, тъй като в случай че не беше по този начин, щеше да ми бъде доста по-трудно, дори невероятно,  да се състезавам на такова високо равнище и да подкрепям темпото. “

10-годишният брак на Роджър и Мирка Федерер е образец за това по какъв начин, даже в цинични  и несигурни времена като днешните, безусловната обич и лоялността в връзките към момента не са девалвирала стока и всеки би трябвало да се стреми да ги реализира.

 

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР