Седейки до плетеница от кабели, д-р Релига Сбигниев нервно се

...
Седейки до плетеница от кабели, д-р Релига Сбигниев нервно се
Коментари Харесай

СНИМКА от 1987 година, на която е запечатан един от най-важните пробиви в медицината

Седейки до плетеница от кабели, доктор Релига Сбигниев нервно се взира в екран, с цел да види по какъв начин реагира пациентът му след сърдечната трансплантация. На заден декор в десния ъгъл на стаята се вижда негова колежка, която изморена от интервенцията е заспала на пода.

1987: Операцията продължава 23 часа. Д-р Сбигниев бил новобранец в региона на сърдечната трансплантация, а този вид интервенции са считани за съвсем невъзможни по това време в Полша, където хирургът оперира.

Въпреки недоверието към него Сбигниев дава всичко от себе си и интервенцията протича дълго, само че напълно сполучливо.
Пациентът на операционната е Тадеус Житкиевич, който умира през 2017 година – 30 година след трансплантацията, надживявайки индивидът, който му присажда ново сърце.

Лекари показаха по какъв начин по натурален път да понижим кръвното

Операцията е снимана от Джеймс Станфийлд, който по това време е на задача в Полша, с цел да снима западналата здравна система. Снимката е определена за фотография на годината от „ Нешънъл Джиографик “ и е вместена в листа на стоте най-важни фотоси в историята.

Д-р Релига Сбигниев приключва медицина през 1963 година в Медицинския университет във Варшава. От 1966 до 1980 година работи в болница във Варшава, където специализира хирургия. През 1973 година се образова за сърдечно-съдова хирургия в Ню Йорк, а през 1975 година специализира и сърдечна хирургия в Детройт.
През 1973 година придобива докторската си степен, а през 1981 година се хабилитира, получавайки академично самопризнание.

От 1980 до 1984 година изнася лекции във Варшавския институт по кардиология, а през 1984 година получава позицията на сърдечен хирург и шеф на Кардиохирургическата клиника в Забрзе, Полша.

Новобранец в региона на сърдечните трансплантации, той сполучливо организира първата за страната, а през юни 1995 година се трансформира и в първия хирург в Полша, присъдил изкуствена сърдечна клапа.

Д-р Релига Сбигниев бил буен пушач,което довежда и до гибелта му на 8 март 2009 година от рак на белия дроб. Погребението му е излъчено онлайн по малкия екран.

Доц. доктор Добрин Василев: Ритъмни нарушавания са предвестници на неочакваната сърдечна гибел

На него участват както фотографът, снимал първата сърдечна трансплантация на хирурга, по този начин и първият му пациент – към този момент 88-годишният Тадеус Житкиевич, със фотография в ръка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР