Седемте живота на Педро Санчес“ е озаглавена статията в испанския

...
Седемте живота на Педро Санчес“ е озаглавена статията в испанския
Коментари Харесай

Световният печат за изборите в Испания: „Седемте живота на Педро Санчес“

„ Седемте живота на Педро Санчес “ е озаглавена публикацията в испанския в. „ Паис “, отдадена на непредвидените резултати на вчерашните предварителни парламентарни избори в Испания. Премиерът излезе съвсем незасегнат от парламентарни избори, на които съвсем всички изследвания на публичното мнение предричаха провалянето му.

постоянно е умеел да рискува. Поемал е опасности, при които може да загуби или завоюва всичко – само че все пак му трябваха доста години, с цел да бъде общопризнат съществено. В някои среди той към момента не е възприеман съществено, пет години след достигането си до премиерския пост, отбелязва изданието.
Убедителната победа на социалистите в Каталуния се отрази на общия им резултат, показва испанският в. „ Мундо “.
Поддръжниците на каталунската самостоятелност губят 9 места, само че е допустимо да се окажат основни за оставането на Санчес на премиерския пост.

Резултатите в Каталуния се оказаха основни за цяла Испания. Каталунският клон на социалистическата партия завоюва съкрушителна победа в региона, което способства за триумфа на Педро Санчес. А депутатите от силите, подкрепящи независимостта, и по-специално тези от „ Заедно за Каталуния “ на Карлес Пучдемон, още веднъж ще играят решаваща роля при опитите на социалистите да съберат болшинство, което да им разреши да останат на власт.
Испанските социалисти провокираха неочакван поврат, като съумяха да окажат опозиция на десницата, отбелязва френският в. „ Фигаро “.
Въпреки успеха си Народната партия не съумява да реализира болшинство в испанския парламент, което може да разреши на Санчес да резервира премиерския си пост.

Десните сили на Алберто Нунес Фейхоо получават 136 места в Народното събрание, само че няма да могат да ръководят, или най-малко – не като разчитат на коалиция с крайнодясната партия „ Вокс “. На двете партии не им доближават 6 депутатски места за постигането на нужното болшинство от 176 гласа.

Това е голяма изненада, която опровергава съвсем всички социологически изследвания – като се изключи тези на един институт, чиито изводи редовно предвидиха добър резултат за социалистите.

В последна сметка рискът, стихотворец от Санчес, който се класира на второ място, се оправда – той опроверга всички прогнози и избегна отстъпването на властта на обединението от десни и крайнодесни.

„ Регресивните сили се провалиха “, разгласи той пред централата на партията си, до момента в който поддръжниците му скандираха „ Но пасаран “ – антифашистки девиз от времето на Гражданската война в Испания.

Но даже и със 122 депутати, с двама повече, в сравнение с преди четири години, Санчес също не може да реализира болшинство, даже в случай че към социалистите се причислят членовете на „ Сумар “ (радикалната левица) или в случай че разчита на същите партии, които го поддържаха през 2019 година, отбелязва френското издание. Партията, която може да промени обстановката, е „ Заедно за Каталуния “, която получи седем депутатски места. Тази политическа мощ обаче редовно се опълчва на всички испански институции, в това число и на държавното управление.

Водачът на нейната партийна листа за изборите към този момент съобщи: „ Няма да гласуваме за държавно управление на Педро Санчес, без да получим нещо в подмяна “. Това „ не “ най-малко е изрично „ не “, разяснява „ Фигаро “.
Грешки на консерваторите помогнаха на Педро Санчес да спре възхода на „ Вокс “, написа английският в. „ Файненшъл таймс “.
Екстремните политики на обединения, основани за ръководство на локално ниво, накараха гласоподавателите да не поддържат крайнодясната група на националните избори.

Предупрежденията на Санчес, че консерваторите и крайнодесните националисти ще поведат Испания обратно, надалеч не бяха изключително истински за испанската политика. В седмиците преди вчерашните избори обаче консервативната Народна партия и радикалите от „ Вокс “ дадоха действителни образци на локално ниво по какъв начин ще действат при сформиране на коалиция. И доста гласоподаватели не харесаха това, което видяха.

В резултат Национален парк не получи толкоз места в Народното събрание, колкото очакваше, а „ Вокс “ загуби една трета от своите, оставяйки десния блок без болшинство за сформиране на държавно управление. Въпреки че Санчес също няма болшинство, той може да се похвали с едно: прекъсването на похода на твърдолинейната десница в Европа.

Това е надалеч по-добър резултат, в сравнение с през май, когато Национален парк на Фейхоо нанесе такова унизително проваляне на Санчес на общинските и районните избори, че той реши да рискува и да разгласи предварителни парламентарни избори.

Консерваторите се сблъскаха с компликации в съдействието си с „ Вокс “ – партия, която е враждебна към зелената сила, мултикултурализма и феминизма. Тъй като през май Национален парк не съумя да реализира нужните ѝ болшинства за ръководство на локално ниво, тя се принуди да се съюзи с „ Вокс “, с цел да образува съдружни държавни управления. Хаотичният резултат от тези обединения, който включваше забрани на знамената на ЛГБТ придвижването, конфликти по отношение на театъра и затваряне на велосипедни алеи, имаше два резултата съгласно анализаторите: стимулира разколебани гласоподаватели на левицата и отслаби ентусиазма на доста десни гласоподаватели, имащи запаси към „ Вокс “.
169 места за консерваторите и „ Вокс “ против 153 за социалистите и крайнолевите значат, че Испания може да чака седмици на договаряния и пазарлъци, до момента в който съперничещите си лагери изследват опциите си за държавно управление, отбелязва английският в. „ Гардиън “.
Преговорите на двата блока за сформиране на държавно управление ще стартират след свикването на новия парламент на 17 август. Крал Фелипе Шести ще предложения водача на консерваторите да се опита да сформира държавно управление. В сходна обстановка през 2015 година водачът на Народната партия Мариано Рахой отхвърли, заявявайки, че не може да събере поддръжка.

Ако Фейхоо последва този образец, кралят може да се обърне към премиера Санчес със същата молба. Законът не дефинира краен период за процеса, само че в случай че никой от претендентите не си обезпечи болшинство в границите на два месеца след първите избори за министър председател, би трябвало да бъдат създадени нови избори.

Проучване на социологическата организация „ Ипсос “, оповестено този месец, сподели, че стопанската система е най-важният въпрос за испанските гласоподаватели – 31% от интервюираните я сложиха преди всичко в листата си. Следваха я безработицата с 10 % и опазването на здравето с 9 %. Имиграцията, една от обичаните тематики на „ Вокс “, беше най-важният въпрос единствено за 2 % от интервюираните, напомня „ Гардиън “.

До съставянето на ново държавно управление Санчес сигурно ще остане длъжностен министър председател с лимитирани пълномощия: държавното управление му ще може да приема ново законодателство единствено в изключителни обстановки.
Политическата орис на водача на Народната партия обаче не е толкоз ясна, отбелязва „ Политико “.
Когато той се опита нощес да произнесе тирада пред своите поддръжници, тълпата заглуши консервативния политик, крещейки името на районната премиерка на Мадрид Исабел Диас Аюсо. Преди изборите Аюсо, която е извънредно известна измежду електората на партията, загатна, че поддръжката ѝ за лидерската позиция на Фейхоо зависи от успеха му на тези избори.

Въпреки че Фейхоо завоюва най-вече гласове, обект на разногласия е дали той е извършил задачата си, обобщава „ Политико “.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР