Седемгодишният котарак Честър e съавтор на научен труд за изотопите

...
Седемгодишният котарак Честър e съавтор на научен труд за изотопите
Коментари Харесай

Котарак стана съавтор на научен труд

Седемгодишният котарак Честър e съавтор на теоретичен труд за изотопите на хелия дружно с проф. Джак Хедърингтън.
Ученият домакински любим беше подписан под името F.D.C. Willard в научната разработка на професора за физиката на упоменатите изотопи при ниски температури в сп. "Физикъл ривю летърс " през 1975 година. За осведомените буквите FDC означаваха Felis Domesticus Chester (Домашна Котка Честър), а семейството Уилард беше формирана от името на бащата на котарака.
Професор Хедърингтън бил заставен да впише в обявата името на домашния си любим заради досадна неточност, която позволил. След като дал труда си за издание, редакторите на научното списание му създали забележка, че на всички места в материала той употребявал местоимението "ние ", а на процедура той бил единственият създател. Това било срещу възприетите от научното издание стандарти. Налагало се или да пренапише целия си труд и да размени местоимението "ние " с "аз ", или да включи още един създател, с цел да излезе обявата в същия тип. Тогава на съобразителния професор му хрумнала гениалната мисъл да впише като съавтор Честър. Сменена била единствено началната страница на създаването. Но защото сътрудниците на Хедърингтън добре знаели, че котаракът му носел името Честър, с цел да не провокира скандал, той го подписал с по-витиеватото F.D.C. Willard.
И по този начин, на 24 ноември 1975 година, името на котката било увековечено и завеки обвързвано с изотопите на хелия. До ден сегашен името на учения Честър е представено над 50 пъти в научни писания.
През 2001 година образецът на Хедърингтън бе последван от съоткривателя на графена. Тогава станалият след това Нобелов лауреат Андре Гейм подписа един собствен труд върху жироскопите в съавторство с господин H.A.M.S. Инициалите на съавтора подхождат на неговия ХАМС-тер Тиша.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР