Седем свидетели са призовани в Основния съд в Охрид да

...
Седем свидетели са призовани в Основния съд в Охрид да
Коментари Харесай

Обвиняемият за побоя над Християн Пендиков се появи по анцуг в съда

Седем очевидци са призовани в Основния съд в Охрид да дадат показания като очевидци на побоя над ръководителя на българския културен клуб „ Цар Борис III “ в града Християн Пендиков. Това стана ясно в правосъдната зала, където обвиненият Илия Спасески се появи по спортен екип в компанията на юриста си Димитрия Цобоски, написа " Телеграф ".

Спасески е упрекнат, че на 19 януари дружно с още двама души е нападнал и нанесъл нечовечен побой на 21-годишния македонски българин Християн Пендиков. Според обвиняването, той е направил закононарушението от ненавист, като е нанесъл на Пендиков тежка телесна щета. Преди дни беше арестуван и вторият хулиган - Борче Ангелов от Битоля, който се съобщи самичък на северномакедонските управляващи. Продължава издирването на третия обвинен.

Показания за нападението пред съда би трябвало да дадат приятелките на македонския бъргарин, с които е бил в заведението във съдбовната вечер – Ивон Блажеска, Мария Йолеска, Николина Угринска, както и сервитьорки и други клиенти, които са директни очевидци – Весна Богдановска, Ангела Стояноска, Сергей Костовски и Илче Стояновски.

Съдия Боян Мартиновски обаче не даде ход на делото и го отсрочи за 5 април. Причината е, че в съда към момента не са постъпили част от доказателствата – записите от видеокамерите пред заведението, където е станал побоят. По молба на отбраната на обвинения Спасески пък ще се изискат спомагателни доказателства за побоя. Адвокатът му Димитрия Цобоски изясни, че за него побоят не е обвързван с ненавист, а претекстовете са други.

„ Как нападението да е от ненавист, откакто татко му спасяваше български жители при огромното корабокрушение в Охридското езеро? Илия е учтив в духа да обича всички и да не ненавижда никого. Сега помислете дали може да е ненавист или има политически акцент “, посочи Цобоски в защитната си теза, като вплете ловко в нея нещастието с кораба „ Илинден “ през 2009 година, когато починаха 15 българи.

Юристът обаче не съумя да посочи какви тъкмо са тези претекстове, само че не пропусна да дефинира процеса против Спасески като политически. След въпрос на „ Телеграф “ за какво тогава битият Пендиков е бил обиждан за откритото си заявяване, че е българин, Цобоски отхвърли това да е по този начин. Адвокатът изрично се разграничи от обстоятелството, че по време на така наречен на локален акцент „ тепачка “ пред бара е имало обиди и псувни по адрес на българите, най-меките от които са „ татари “ и „ фашисти “. Накрая забрани на клиента си да беседва с медиите.

Самият Пендиков обаче твърди друго, както и неговите приятелки, които са свидетелки в процеса. „ Дойдоха двама-трима и започнаха да ме наскърбяват, тъй като съм българин. Нарекоха ме изменник “, описа часове след побоя македонският българин. От съда в Охрид ще изискат от София медицински документи за положението на Християн Пендиков. Според юриста му той към момента не е в положително здравословно положение, приказва мъчно и е не допустимо да пътува толкоз доста километри до Охрид. Отделно се опасява и за живота си в случай че се прибере в Република Северна Македония. Съгласно процедурата Пендиков ще би трябвало да разпознае нападателите си и по тази причина от държавното обвиняване са изпратили искане да се откри връзка с потърпевшия.

„ Доказателствата би трябвало да бъдат показани от обвиняването и отбраната, ние нямаме причини, аз единствено съставлявам моя клиент Християн Пендиков като жертва на закононарушение “, сподели юристът на бития охридчанин Стефан Карамишевски. Той разгласи, че ще предявят иск за обезщетение за нанесените телесни повреди на Пендиков, само че сумата към момента не са прецизирали.

Пред Основния съд в Охрид имаше засилено полицейско наличие, както от униформени, по този начин и от цивилна. Служителите на северомакедонското Министерство на вътрешните работи ревизираха персоналните и служебните карти на присъстващите публицисти от България. Записваха данните им прилежно в тетрадка, без да дават пояснения с какви цели се прави това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР