Седем станаха жертвите на свлачището на остров Иския в Италия,

...
Седем станаха жертвите на свлачището на остров Иския в Италия,
Коментари Харесай

Българка е сред седемте жертви на свлачището на остров Иския в Италия

Седем станаха жертвите на свлачището на остров Иския в Италия, съобщи префектът на Неапол Клаудио Паломба. Той удостовери, че измежду тях е 58-годишна българка.

Ранените са петима. Други петима са безследно изчезнали. Издирването им ще продължи и през нощта. 230 души са евакуирани.

Във връзка с нещастието италианското държавно управление разгласи изключително състояние.

В събота сутринта вълна от тиня и парчета връхлетя дребния град Касамичола Терме, погълна най-малко една къща и опустоши коли до морето, оповестиха локалните медии и службите за незабавна помощ.

Първият транш от 2 млн. евро от средствата за подкрепяне беше провиснал в края на изключителното съвещание на държавното управление, което разгласи изключително състояние, съобщи министърът на гражданската отбрана Нело Мусумечи.

Италианските медии оповестиха, че до неделя следобяд са открити четири тела, а формалният брой на жертвите ще бъде разгласен по-късно довечера от префекта на Неапол Клаудио Паломба.

Повече от 200 спасители към момента издирваха към 10 изчезнали, а стотици доброволци, затънали до колене в тиня, бяха заети с почистването на улиците на града.

Спасителните действия бяха затруднени от дъждовете и мощните ветрове, които забавиха и фериботите, доставящи подкрепления от континента.

Министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси по-рано предизвести, че има хора, затрупани в калта, като съобщи, че обстановката е " доста сериозна ".

Проливният дъжд провокира потоци от тиня по улиците на Казамичола Терме, спа курорт с 8000 поданици в северната част на остров Иския - туристическа дестинация наоколо до Капри, който през лятото е цялостен с туристи.

Папа Франциск съобщи, че се моли за жертвите, за " страдащите и за всички, които са съдействали за спасяването на оцелеи " в молитвата си " Ангел Господен " през днешния ден.

По-рано от противопожарната работа оповестиха, че една къща е била залята от калта, а двама души са били избавени от автомобил, който е бил затрит в морето.

В най-силно засегнатия регион на града минимум 30 фамилии са останали в капан в домовете си без вода и електричество, а тиня и парчета са блокирали пътя, заяви осведомителна организация ANSA.

Длъжностните лица обявиха, че чакат да изтеглят и да намерят краткотрайни жилища за 150-200 души.

Местните управляващи приканиха жителите на Иския да не излизат от домовете си, с цел да не пречат на избавителната интервенция.

" Експоненциалното " разгръщане на инфраструктурата, провокирано от всеобщия туризъм, в последна сметка " задушава всички естествени процеси в земята и покрива всичко с цимент ", написа геологът Марио Тоци във вестник La Stampa.

Бедствието в Иския се случи единствено няколко седмици откакто 11 души починаха при проливни дъждове и наводнения в централния италиански район Марке./БГНЕС

Рим / Италия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР