Седем прожекции, срещи с творци и дискусии по теми, провокирани

...
Седем прожекции, срещи с творци и дискусии по теми, провокирани
Коментари Харесай

Мирослав Боршош: Започва зимният семестър на Европейско кино за учащи

" Седем прожекции, срещи с създатели и полемики по тематики, предизвикани от филмите, чакат своята млада аудитория в Дом на киното от през днешния ден до 19 декември. За студенти и възпитаници входът още веднъж е свободен. ", анонсира заместник-кметът на София Мирослав Боршош зимната сесия на „ Европейско кино за учащи “ – самодейност с задача да демонстрира най-хубавото от актуалното европейско кино на младежите. Програмата стартира на 28 ноември и се осъществя с поддръжката на Столична община – Програма " Култура ", оповестяват от пресцентъра на " Московска " 33.

Всяка прожекция се показва от модератор, а след края на кино лентата има полемика с публиката. Режисьорите проф. Георги Дюлгеров, Надежда Косева, Андрей Хадживасилев и програмният шеф на Дома на киното Христо Христозов ще бъдат модератори в зимния учебен срок.

Началото на 28 ноември е с документалния филм " Моралът е положителното " на сценариста и режисьор Веселин Диманов. Оператор на кино лентата е Калоян Игнатов, музиката е дело на Георги Черкин, а монтажът – на Димитър Стафидов. Филмът наблюдава житейския път на доцент Кристиан Таков на фона на историческите събития от последните десетилетия в България.
„ Моралът е положителното “ е самобитна мозайка от голям брой усърдно издирени и непубли­кувани архивни фрагменти и документи, както и изявленията със семей­ството, сътрудници, другари и съидейници на доцент Таков. Събрани дружно, те построяват облика на известния правист, интелектуалец и държавник и отварят врата към неговия свят. А в този свят думи като истина, справед­ливост, морал и добрина се потвърждават всеки ден и с всеки житейски избор, който прави Кристиан Таков. Веселин Диманов ще бъде специфичен посетител и ще беседва с публиката след края на прожекцията.

На 5 декември програмата предлага топъл и провокационен филм за сложността на човешките взаимоотношения – " Сантиментално " на режисьора Сеск Гай, акомодация на първата му театрална пиеса. Поднесена под формата на блестяща комедия, историята се концентрира върху възприятията сред две двойки съседи, а развиването на сюжета е извънредно ангажиращо. Има и учебен детайл, обвързван със секса – тематика, която постоянно е подценявана в по-консервативните общности.

На 6 декември младежката аудитория ще има шанса да види " Мрак " на Душан Милич – един от най-силните и прочувствени разкази за военния спор в някогашна Югославия. Страхът от незнайното и неналичието на всякаква вяра за смяна господстват в едно непретенциозно семейство, изолирано в гъста гора, обградени от призраците на изчезналите близки. Дори наличието на интернационалните сили не вдъхва сигурност на дребната Милица – самата тя напомняща за трепкащия пламък на дребната свещ, с която се пробва да прогони тъмнината на омразата и жестокостта…

На 10 декември ще бъде показан филмът " Как се научих да хвърча " на паметния сръбски режисьор Радивое Андрич. Една видимо скучна почивка се трансформира в скъпо прекарване за 12-годишната София. Ролята е поверена на чаровната Клара Хърванович. За специфичен диалог с младежите е поканен режисьорът Андрей Хадживасилев, създател на детските зрителски шлагери „ Случаят Кюри “ и „ Случаят Тесла “.

Срещата на младата аудитория с екипа на новия български филм " Рибена кост " е планувана за 12 декември – денят, след който филмът към този момент ще бъде наличен и онлайн. Интригуващият акцент в програмата е шансът за диалог с създателя на кино лентата Драгомир Шолев, един от най-талантливите български режисьори, който пресъздава глупостта на нашата действителност през облиците, които се оглеждат в очите на един мъртъв делфин, зарязан на морския бряг…

На 14 декември ще бъде показана още една копродукция с България – сходно на „ Мрак “ и „ Как се научих да хвърча “ – и в най-новия филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили " Брайтън 4 " има съществено българско присъединяване. Историята среща феновете с един безрезервен татко, който се пробва да помогне на сина си в непознатата действителност на Америка, и последователно двамата преоткриват себе си, възприятията си един към различен, както и особения имигрантски микрокосмос на Брайтън Бийч.

На 19 декември край на зимния учебен срок слага емблематичният филм " Надежда " на норвежката режисьорка Мария Сьодал, в който взе участие енигматичният Стелан Скарсгард. Фокусът е върху фамилните връзки на героите, празничните дни към Коледа и посрещането на Нова година, както и за метода, по който се трансформира действителността, когато в нея се появи застрашаваща живота диагноза. Но дружно с чувството за уют и топлота в празничните дни, вярата постоянно остава жива…

„ Европейско кино за учащи “ се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община – Програма " Култура ".

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР