Седем победи, две равенства и седем загуби - това са

...
Седем победи, две равенства и седем загуби - това са
Коментари Харесай

Европейското участие на "Лудогорец": епизодични проблясъци и липса на стил

Седем победи, две равенства и седем загуби - това са резултатите на " Лудогорец " във към този момент завършилата европейска акция на тима. В четвъртък вечер българският първенец беше отстранен от третия по мощ шампионат Лига на конференциите след.

От статистическа позиция представянето на " Лудогорец " може да бъде гледано по два метода - чашата да е на половина цялостна, или противоположното.

От една страна отборът мина групата си за пръв път от сезон 2019-20, само че това се случи, откакто остана трети в Лига Европа. Това въпреки всичко подсигурява европейски мачове през пролетта. От друга позиция обаче седемте провали в 16 мача тежат, като единствено при загубите си " Лудогорец " позволи 17 гола.

Треньорът Анте Шимунджа даде позитивна оценка за цялата европейска акция и след мача с " Андерлехт " употребява горделивост.

" Горд съм от играчите, тъй като това европейско странствуване беше доста положително и поучително ".

Обещаващо начало и скъпа селекция

В началото " Лудогорец " потегли много безапелационно, като не срещна особени проблеми с първенеца на Черна гора " Сутиеска " и мина първия кръг след 2:0 и 1:0. Последва безапелационна победа с 3:0 над " Шамрок " от Ирландия, само че още в реванша трябваше да се трепери след загуба с 1:2.

В третия кръг " Лудогорец " отпадна от " Динамо " (Загреб) с две провали - 1:2 в Разград и 2:4 в Хърватия. Вторият мач беше белязан от три червени картона за българския първенец, само че отвън обвиняванията към съдията, които отборът хвърли, то в Загреб си пролича неналичието на дисциплинираност, когато тимът е напрегнат. Нещо загатнато още в Ирландия.

След този мач пък Кирил Десподов на глас се оплака от треньора.

След отпадането от Шампионската лига " Лудогорец " отиде в плейофите в Лига Европа, гарантирайки си европейски мачове до Коледа. Дори и отпадане в тази фаза, пращаше отбора в групите на Лига на конференциите. Все отново българският първенец в профил " Жалгирис ", не и без драма.

 Европейското присъединяване на
© Reuters

В Разград българите победиха с 1:0, само че по-късно отстъпиха с 2:3 и се стигна до продължения, в които гол от дузпа на Оливие Вердон в 120-ата минута, прати " Лудогорец " в групите.

Това накара управлението да отпусне и задоволително средства за скъпа селекция. Към играчите, взети през зимата като Игор Тиаго и Рик Джонатан, в отбора пристигна футболист от Втора Бундеслига на Германия Якуб Пьтровски, а по-късно.

Само за последните трима " Лудогорец " заплати съвсем 4 млн. евро, което подвигна и упованията.

Приливи и отливи

В групите на Лига Европа " Лудогорец " се показа на приливи и отливи. Категорично би трябвало да се означи, че против мощните отбори в групата " Рома " и " Бетис ", първенците играха добре. В първия мач българският отбор в Разград след късен гол точно на Нонато. Последва посещение на " Бетис ", където българският отбор имаше мощни интервали, само че и позволи доста огромни неточности.

Равенсто с ХИК в Хелзинки и победа над финландците в Разград бетонира отбора на третото място, само че с вяра отборът да бъде най-малко едно ходило нагоре.

В последните два мача обаче " Лудогорец " се огъна. В българският отбор направи доста пропуски и загуби злополучно, а след това пристигна и проваляне от " Рома ".

В играта на тима с доста редки изключения се виждаше неизменност и ясно построен жанр. Анте Шимунджа предпочиташе да залага на контраатакуващи дейности и малко по-директен жанр.

По отношение на статистиката е 14-ти в Лига Европа по брой шутове, само че от тях дребен % бяха точни. От 33 точни удара българският първенец осъществя осем гола.

С " Андерлехт " " Лудогорец " затвърди тези усещания. Тимът имаше интервали на чудесно показване и искрено слаби такива, в които беше принуждаван да се брани надълбоко, или да разчита на вратаря си Серджио Падт да не пуска топката зад себе си.

Постът на Шимунджа

Още преди дуелите с " Андерлехт " се заприказва интензивно, че Анте Шимунджа може да не довърши сегашния сезон. Словенецът е първият отдавна насам, който съумя да резервира поста си по време на зимната пауза.

Той към този момент направи една година на поста, а преди него Павел Върба и Валдас Дамбраускас бяха освобождавани още през есента.

Напрежението върху словенеца е още по-голямо и заради обстоятелството, че след есента отборът му е втори зад ЦСКА. Разликата е единствено една точка, само че при започване на зимната подготовка Шимунджа сподели " в този момент най-важната ни цел да станем първенци ", което сподели ултиматума, който му е подложен.

 Европейското присъединяване на
© Reuters

Една от главните рецензии към него е неналичието на жанр, с който " Лудогорец " да се откроява.

От друга страна привлечените футболисти през лятото и зимата за момента наподобяват като мощни характерности, които обаче мъчно се вписват в пъзела. Не бива да се пропуща обстоятелството и, че " Лудогорец " продаде няколко значими играчи от лятото насам. Алекс Сантана отиде в " Атлетико Паранензе ", като се приказва, че повода е покриване на финансовия феърплей.

Каули Оливейра пък не беше с отбора на зимния лагер и мина в " Баия " за над 2 милиона евро, което остави отбора без характерен плеймейкър. По-късно пристигнаха контузиите на Рик Джонатан и новото попълнение Диниш Алмейда.

В цялата обстановка идният мач с " Левски " се явява като извънредно значим за Шимунджа. Потенциална неточност на отбора в гостуването на " Герена " може и да се окаже финален дуел за словенския ментор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР