Седем партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес, сочат

...
Седем партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес, сочат
Коментари Харесай

Галъп: 6% разлика между ГЕРБ и ПП, ако изборите бяха днес

Седем партии влизат в Народното събрание, в случай че изборите бяха през днешния ден, сочат данните от изследване на „ Галъп интернешънъл “, направено сред 21 и 26 септември.
Проектът на Кирил Петков и Асен Василев - „ Продължаваме промяната “, към този момент е на второ място с 15.2% поддръжка. Разликата сред тях и ГЕРБ, които получават 21.4% от гласовете, е 6%.
Трети са Българска социалистическа партия с 13.4% поддръжка, следвани от „ ИТН “ с 12.3%, „ Демократична България “ с 12.1% и Движение за права и свободи с 11.4%.
„ Изправи се БГ! Ние идваме! “ съумяват да минат 4-процентната преграда и съгласно данните на „ Галъп интернешънъл “ печелят 4.1% от благосклонностите на гласоподавателите.
Под чертата остават „ Възраждане “ с 3.3% поддръжка и Вътрешна македонска революционна организация с 2.2%.
Всичко това провокира кратковременен трус в картината и води до разбърквания в пластовете, за които занапред ще се види дали добиват продължителност. Затова и данните са моментна фотография, а идните месец и половина на акция ще покажат какви са трендовете, прецизират социолозите.
Те регистрират, че сякаш "Продължаваме смяната " адресира електорат, който другояче би дал своя вот за "Демократична България ". Немалко от гласоподавателите, които биха били или към този момент са били външна страна на Има Такъв Народ, в този момент също се ориентират към новата групировка. Дори и последователи на другояче твърдите Българска социалистическа партия, а даже и на ГЕРБ демонстрират интерес към новата партия.

Интересът към изборите пораства
50.6% споделят, че ще гласоподават в изборите, а 22.6% споделят, че евентуално ще гласоподават. Тепърва ще личи дали и какво отражение ще даде сливането на двата вида избори, само че все още може да се чака по-висока интензивност спрямо изборите на 11 юли.

*Данните на "Галъп интернешънъл " са от телефонен сондаж, извършен сред 21 и 26 септември измежду 2000 пълнолетни българи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР