Седем обвинения са повдигнати срещу Доналд Тръмп за нарушаване на

...
Седем обвинения са повдигнати срещу Доналд Тръмп за нарушаване на
Коментари Харесай

Историческо: Доналд Тръмп със седем обвинения заради секретните документи в Мар-а-Лаго

Седем обвинявания са повдигнати против Доналд Тръмп за нарушение на Закона за шпионажа, както и  за скрит план за възпрепятстване на наказателното следствие, от федералните прокурори, оповестяват източници, осведомени с решението. Адвокатът на Тръмп, Джеймс Тръсти, удостовери обвиняванията.

Това е второто обвиняване против Тръмп и първото федерално обвиняване против някогашен президент

В обществената си мрежа Truth Social Доналд Тръмп съобщи, че е почтен и е бил свикан да се яви във федерален съд в Маями във вторник следобяд, където ще бъде задържан и ще чуе обвиняванията против себе си.

„ Никога не съм считал, че е допустимо сходно нещо да се случи на някогашен президент на Съединените щати “, написа той. „ Това в действителност е тъмен ден за Съединените американски щати. Ние сме страна в сериозен и бърз крах, само че дружно ще създадем Америка още веднъж велика! “

В момента Тръмп се бори за кандидатурата на републиканците за президентските избори през 2024 година.

Адвокатът на Тръмп Джим Тръсти сподели пред CNN, че някогашният президент е получил детайлности за обвиняванията посредством призовка. По думите му те включват интрига, погрешни изказвания, възпрепятстване на правораздаването и нелегално задържане на класифицирани документи според Закона за шпионажа.

Министерството на правораздаването (DOJ) отхвърли коментар и обвинителният акт не е оповестен обществено.

Обвинителният акт е документ, който излага детайлности за обвиняванията против обещано лице, като подсигурява, че то е известено за хипотетични закононарушения.

Междувременно Тайните служби ще се срещнат с локалните правоприлагащи органи, с цел да възнамеряват пътуването на Тръмп до съда в Маями през идващите дни.

Миналата година курортът Мар-а-Лаго във Флорида на Тръмп беше претърсен и бяха конфискувани 11 000 документа, в това число към 100, маркирани като класифицирани. Някои от тях бяха с етикет „ строго секретно “

Миналата седмица се появи информацията, че прокурорите са получили аудиозапис на Тръмп, в който той признава, че пази конфиденциален документ, откакто напусна Белия дом.

Против законите на Съединени американски щати е федерални чиновници, в това число и президентът, да отстраняват или съхраняват класифицирани документи на неоторизирано място.

Правни специалисти споделиха, че обвинителният акт няма да ограничи опцията на Тръмп да се кандидатира още веднъж за президент.

„ Той може да бъде упрекнат случаен брой пъти и това няма да попречи на способността му да се кандидатира “, споделя Дейвид Супер, професор в Юридическия център на университета в Джорджтаун.

Супер означи, че Тръмп може да продължи да се кандидатира за поста, даже в случай че бъде наказан по делото с документите. В момента той е любимец измежду републиканските претенденти за Белия дом, съгласно изследвания на публичното мнение.

Тръмп стана първият някогашен президент, който беше упрекнат в закононарушение този април, откакто пледира почтен по 34 обвинявания за подправяне на бизнес записи за скрито заплащане на огромна сума пари, която да накара порнозвездата Сторми Даниелс да замълчи за връзката им.

Той ще се изправи пред съда по това дело в Ню Йорк идната година.

Бившият президент сега е отседнал в голф курорта си в Бедминстър, Ню Джърси, съгласно един от неговите юристи, и е бил там, когато е разгласил видео, описващо проектите да му бъдат повдигнати обвинявания.

„ Сега съм с него в Бедминстър “, удостовери Алина Хаба пред Fox News. „ Той е в положително въодушевление. А  американският народ би трябвало да знае, че това е просто още един елементарен ден за него и той се оправя добре. “

Според Асошиейтед прес Тръмп е пристигнар Бедминстър предходната седмица след предизборна спирка в Айова.

Информационната организация оповестява, че той възнамерява да прекара горещите летни месеци там, вместо доста по-топлия си дом във Флорида, в подготовка за кандидатурата си за преизбиране.

 

 

 

Етикети: Доналд ТръмпСАЩ
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР