Седем младежи ще бъдат изправени пред съда за дрифтиране и

...
Седем младежи ще бъдат изправени пред съда за дрифтиране и
Коментари Харесай

7 души са арестувани при гонки и дрифт в Пловдивско! Чавдар Грошев се обърна към “момчетата с БМВ-тата“

Седем младежи ще бъдат изправени пред съда за дрифтиране и гонки. Това оповестиха на брифинг от Районна прокуратура Пловдив и МВР-Пловдив.

Става дума за два случая, засечени от полицията през последните месеци. Единият касае гонка на Асеновградско шосе, я в която са взели участие петима души, а другият – дрифт край учлище в Садово.

„ През последните месеци зачестиха случаи на закононарушения, при които деца на млада възраст правят хулигански прояви при ръководство на МПС, нарушавайки правата за придвижване на пътищата. През 2016 година българският законодател реши да криминализира тези дейности поради висока социална заплаха и плануваното наказване е отнемане от независимост до 5 години и отнемане от правоуправление. По време на абитуриентските балове постоянно се следи наклонност по нарастване на тези прояви, в това число от лица, които са зрелостници “, уточни районният прокурор Чавдар Грошев.

Районният прокурор описа, че на 20 март са засечени в гонка пет лица, от които един малолетен, трима зрелостници и един 30-годишен

„ Гонките те са правили, евентуално предизвикани от някои филми като „ Бързи и гневни “. Но една такава игра е извънредно рискова. Не се касае единствено за застрашаване на персоналния им живот, а и на всички други участници в пътната конюнктура. На път, по който не е спряно придвижването, се реализира гонитба, и единствено можете да прецените до какви последици може да докара това И петимата са подведени под отговорност за хулигански дейности при ръководство на ПТП, на 25 май Районен съд – Пловдив ще прегледа импортираното досъдебно произвеждане против тези пет лица “, добави районният прокурор..

За този случай детайлности даде основен контрольор Йордан Милушев, началник на Пътна полиция – Пловдив, който е бил очевидец на случая.

„ Ръководството на дирекцията стартира деликатно да изследва сигналите за сходни проведени гонки и дрифтове с настъпването на пролетта. Започнахме да получаваме сигнали, че мащабът на тези събития почва да се уголемява. Внимателно започнахме да следим този развой, взаимно с Криминална полиция. Локализирахме места, на които се събират, и при започване на март беше взето решение да бъде извършено огромно СПО по Асеновградско шосе, където данните приказваха, че най-често се организират сходни гонки. Взехме решение неотложно да прекратим гонките. 1 лице беше арестувано на място, а другите бяха открити в следствие. С очите си се убедихме до каква заплаха може да доведат тези гонки. По пътя имаше струпани мнозина фенове. Гонката бе с форсиране, внезапно потегляне. Там има пътни връзки, придвижването вървеше и в двете направления, по тази причина взехме решение неотложно да прекратим гонките, другояче несъмнено щеше да има и още “, уточни контрольор Милушев и акцентира, че от случая насам има внезапно понижаване на сигналите за гонки в региона.

Миналата седмица пък е имало случай, при който двама зрелостници са направили дрифт пред свои съученици. Те също са били абитуиенти и са въртели гуми до учебния двор. Сигналът е подаден на 112, само че не е ясно кой го е подал.

„ Апелирам към момчетата с БВМ-тата, тъй като те са най-честите участници в такива събития “, добави Грошев и посочи, че дванайсетокласните от Садово също са управлявали точно тази марка коли.

Той се обърна и към всички зрелостници.

„ Спазвайте разпоредбите за придвижване по пътищата, зарежете еуфорията, тъй като една недомислена постъпка може да докара до неподходящи и даже съдбовни последствия. Спазвайте всички правила! Едно деяние като дрифт, проявление през прозорците по време на придвижване може да има неподходящи последствия и за водача и за пасажерите и за близките “, сподели Чавдар Грошев и акцентира, че даже проявлението през прозореца може да бъде зачетено към хулигански прояви при ръководство на МПС.

Районният прокурор прикани всички жители да се обръщат към полицията и да звънят на 112, когато станат очевидци на сходни прояви, с цел да се предотвратят съдбовни последствия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР