Седем мечки от общо 17 са заспали зимен сън в

...
Седем мечки от общо 17 са заспали зимен сън в
Коментари Харесай

Седем мечки в Белица вече заспаха зимен сън

Седем мечки от общо 17 са заспали зимен сън в Парка за мечки край Белица, сподели за Българска телеграфна агенция шефът му Димитър Иванов. Към момента водим седем мечки в хибернация – това е положението, което назоваваме " зимен сън ", изясни Иванов. Той сподели, че се надява тази година повече да заспят, а в случай че може всички - ще е най-добре за мечките. Иванов уточни, че това е и мерило за качеството на живот в парка.

Управителят описа, че има мечки, които лягат и не излизат през цялата зима, само че има други, които излизат, лягат и отново излизат от време на време. Естествено някои от мечките, по-младите, заспиват по-трудно, тъй като избират да си играят на открито. Други, които са по-възрастни и са с заболявания на възрастта, се хибернират доста по-малко време, сподели Иванов.

Влияние също оказват дъждовете и снеговете. Когато вали дъжд, земята не замръзва, а водата се просмуква в техните бърлоги, изясни шефа. Той сподели, че един от огромните триумфи на Парка за мечките край Белица е, че по-голямата част от жителите, са почнали да си копаят бърлоги, като в природата, и да заспиват зимен сън там. Преди това те ги оборудват с листа, с цел да им е топло през зимата, описа Иванов.

Управителят добави, че от парка непрестанно насърчават мечките да стартират да употребяват бърлоги, тъй като инстинкта би трябвало да се поддържа. Иванов изясни, че бърлогите, които са направени от мечките в парка, се употребяват многократни и то освен от една и съща мечка.

В Парка за мечки край Белица са почнали да вършат дребни къщички за слепи мечки или такива, които имат някакъв проблем. След това започнахме да вкопаваме тези къщички в скат и установихме, че сносно работи, тъй като един път приютила се в тази дребна къщурка, стартира да копае, а преди този момент не е копала. И по този начин продължава да копае във вътрешността тунелче, като се получава същинска бърлога, описа Иванов.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР