Седем години след смъртта на Уилям Шекспир през 1616 г.,

...
Седем години след смъртта на Уилям Шекспир през 1616 г.,
Коментари Харесай

Продават на търг 399-годишна книга с творби на Шекспир

Седем години след гибелта на Уилям Шекспир през 1616 година, двама от приятелите на драматурга събират, редактират и отпечатват 36 от неговите текстове в огромни книги за спомен със скъпа направа, известни като Първото фолио.

Тъй като доста от истинските ръкописи на Шекспир са били изгубени през годините, печатните издания на Първото фолио, публично озаглавени „ Комедии, истории и нещастия на господин Уилям Шекспир “, съдържат значими ранни записи за работата на поета.

В началото на юли аукционната къща Sotheby's ще продаде на търг рядко 399-годишно копие на Първото фолио, което се чака да бъде продадено за сума сред 1.5 и 2.5 милиона щатски $, оповестява списание Smithsonian.

Когато актьорите Джон Хемингс и Хенри Кондел, които са и другари на Шекспир, събират Първото фолио през 1623 година, те вършат огромна услуга на историята. Без техните старания 18 от пиесите на Шекспир, в това число Макбет, Бурята и Дванадесета нощ, може би щяха да бъдат изгубени вечно. От 36-те пиеси, включени в книгата, единствено половината са били отпечатани на друго място, съгласно Британската библиотека.

Двамата мъже услужливо провеждат и подреждат работата на Шекспир в категории като комедия, история и покруса - обозначения, които учените и драматурзите употребяват до ден сегашен.

Историците считат, че печатниците са основали към 750 копия от Първото фолио през 1623 година

"Днес са останали единствено 235 известни версии, по-голямата част от които са благосъстоятелност на библиотеки, музеи, университети и други институции. По-малко от 20 копия са в ръцете на частни притежатели, по тази причина всякога, когато някое от тези издания излиза търг, се отбелязва като огромно събитие “, споделя Ричард Остин, който управлява отдела за книги и ръкописи на Sotheby’s.

Копието, които ще бъде препоръчано на аукциона на 7 юли, е закупено от шотландското семейство Гордън някъде през 17-ти век, което евентуално го прави единствения останал образец с ранен шотландски генезис, съгласно Sotheby's. Най-малко петима души са оставили анотации и бележки на страниците на книгата, а трима членове на семейство Гордън са написали и имената си. В някакъв миг от историята е изгубена първата страница, на която е отпечатан портрета на Шекспир.

„ Това копие е изключително особено поради следите на страниците му, оставени от предходните притежатели. Много от които са оставили своя незабравим отпечатък в цялата книга, напомняйки ни, че това също е жива част от човешката история, която улавя методите, по които генерации почитатели на Шекспир са били въодушевени от него “, споделя Остин.

През вековете книгата попада в ръцете на аристократа и развъдчик на спортни коне Уилям Стюарт Стърлинг-Крофърд, както и на английския политически деятел и професор Р. У. Сетън-Уотсън, съгласно Sotheby's. През 60-те години на предишния век тя идва в Съединените щати, присъединявайки се към сбирката на мениджъра по недвижими парцели в Чикаго Абел Е. Берланд, който е и последният ѝ прочут притежател.

Последният път, когато копие от Първото фолио излиза на търг, е през 2020 година Тогава Калифорнийският лицей Милс събра рекордните 10 милиона $ за книгата, с цел да помогне за покриване на бюджетните си дефицити.

Преди това друго копие е продадено през 2001 година за 6.1 милиона $.

Първото фолио попадна в медийните заглавия и по-рано тази година, когато Университетът на Британска Колумбия купи един от екземплярите (вторият, който попада в Канада) за неразкрита сума.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР