Седем години след началото на закриването на институциите за деца

...
Седем години след началото на закриването на институциите за деца
Коментари Харесай

Ще спре ли изоставянето на деца в домовете за медико-социални грижи?

Седем години след началото на закриването на институциите за деца у нас към момента работят 16 дома за медико-социални грижи. В тях живеят над 550 деца до 7-годишна възраст.

Неправителствените организации сигнализират, че забавянето на процеса вреди на девойките и момчетата, отглеждани в домовете.

Това момченце е родено с детска церебрална парализа и голям брой инфекции, първите 12 месеца от живота си е бил в дом " Св. София ", а от година и половина живее в приемно семейство.

„ Започна да върви, спря да смуче палеца и май май взе властта у дома, стана стопанин. В началото 2 месеца някакъв стрес, погазване и крещи, като свърши купичката, като види дъното и стартира да крещи”, описа Иванка Карчева, приемен родител.

21 деца живееха в дома за медико-социални грижи " Света София ", когато фондация " За нашите деца " стартира да работи за закриването му през предходната година.

„ Трябва да спрем изоставянето на децата в тези домове и да закрием останалите профилирани институции и да даваме мощен старт и еднакъв старт на всяко едно българско дете”, съобщи Иванка Шалапатова, ръководител на фондация " За нашите деца ".

Фондацията работи и за попречване на изоставянето, има контракт с 6 родилни отделения и с поддръжка за родителите оказва помощ децата да не попадат в институция още след раждането си. По данни на здравното министерство, което дава отговор за тези домове, през тази година в тях са настанени 324 нови девойки и момчета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР