Седем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани

...
Седем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани
Коментари Харесай

Лекари и фармацевти подменяли лекарства на онкоболни, за да ги изнесат в чужбина


Седем души, измежду които двама лекари и фармацевт, са арестувани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград през вчерашния ден. Сред задържаните е и шеф на едно от лечебните заведения. Лекарствата били за пациенти в лечебните заведения „ Йоан Павел ” в София и „ Св. Мина ” Благоевград, съобщи БГНЕС.

Според проверяващите, медикаментите за онкоболните били изнасяни през лицензирани компании към страни от Европейския съюз. Другата скица била да се подменят медикаментите, преди да бъдат вливани в пациентите. „ Резултатът от това е, че се източва Здравната каса. Търговци на гибел, търгува се с живота и бъдещето на хората и те не получават животоспасяващи медикаменти... Някои лица на гърба на живота на хора, на гърба на здравната система, осъществят приходи ”, съобщи през вчерашния ден заместник-главният прокурор Иван Гешев, представен от бТВ. Предстои прокуратурата да реши на кои от арестуваните да повдигне обвиняване.

Финансовият размер в тази ситуация даже не е толкоз значим, едвам се прекъсват и да се предотвратяват дейности с медикаменти, защото това визира човешки ориси и има обществено измерение, добави още през вчерашния ден министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Подмяната е ставала посредством ангажименти и даване на съществени парични хонорари за услугите. Предстои да се проучва наличието и химичния състав на тези медикаменти, които са сменени. Спецакцията на прокуратурата и ГДБОП:

БГНЕС напомня, че акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП се организира след обяд на 4 октомври в СБАЛО " Св. Мина " ЕООД-Благоевград. Към 20 ч. същия ден шефът на онкоболницата доктор Георгиев избегна публицистите, излизайки с автомобил от подземния паркинг. От там излязоха още два автомобила със софийска регистрация. Не бе дадена никаква информация за инспекцията, благоевградският юрист Албина Анева влезе за 20-на минути в Специализираната болница за интензивно лекуване по онкология, само че на излизане отхвърли информация какво се случва вътре. " Питайте Специализираната прокуратура ", сподели сбито юрист Анева. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР