Седем души са задържани при разследване на ГДБОП и прокуратурата

...
Седем души са задържани при разследване на ГДБОП и прокуратурата
Коментари Харесай

Задържаха 7 души, изнасяли нелегално оръжия от завод Арсенал

Седем души са арестувани при следствие на ГДБОП и прокуратурата за незаконен експорт на оръжие. Това стана ясно на брифинг, на който зам. основният прокурор Иван Гешев изнесе детайлности по акцията.
 ГДБОП залови военен боеприпас с картечници, автомати и револвери
Ще възложим инспекция на целия цех „ Арсенал ” в Казанлък, сподели той, като изясни, че оръжието е " излязло по незаконен метод от завода ". 

„ Задържани са 7 индивида. Доколкото ми е известно, има някогашни чиновници ”, сподели още Иван Гешев.

От думите му излиза наяве, че от завода са изнасяни " десетки автомати ". Образувани са три досъдебни производства, с помощта на добита оперативна информация. Един от арестуваните е бил осъждан за управление на проведена незаконна група. По думите му предходната събота лицето е било арестувано при влизане в гараж на територията в София.

По обясненията му са открити повече от 80 автомата " Калашников ".

„ Бяха открити десетки автомати „ Scorpion “. Беше открит и 8 кг черен барут. Има десетки спусъци за РПГ. Част от автоматите са обезопасени. Налице са и десетки хиляди патрони. Вчера беше извършена друга взаимна интервенция с ГДБОП, отново с десетки автомати, свързани с изнасяне от завода в Казанлък “, добави той и посочи, че тази група е обвързвана с друга, която създава неистинен документи за идентичност.

„ Намерени са на израелски паспорти, канадски, италиански и всевъзможни други. Вчерашните двете реализации – още се работят, има арестувани за 24 часа, само че няма привлечени към наказателна отговорност. Собственикът на комерсиалното дружество е арестуван под стража в понеделник от Специализирания углавен съд. Собственикът на склада беше арестуван и по първото дело, той още веднъж е в ареста. Не съм осведомен по какъв начин наподобява килията му “, сподели още Иван Гешев, представен от " Фокус ".

Прокурорът от Специализирана прокуратура Евгения Станкова добави, че на 30 ноември е арестувано лицето сега на излизане от подземния гараж, управлявайки лекия автомобил. „ Извършени са в условия на необходимост претърсвания и изземвания. Цяла нощ в гаража проверяващите са правили претърсвания и изземвания, което е завършило в ранните часове на 1 декември “, добави тя.

В началото на днешното съвещание на държавното управление министър председателят Борисов анонсира акцията. " Една част от откритите от ГДБОП и Специализираната прокуратура оръжия сме си я платили като следена доставка ", сподели той при започване на съвещанието. 

„ Толкова доста оръжия хванахме, колкото специфичните бригади нямат. И като качество - такива заглушители особено правени като за специфичните елементи и баретите. От оня ден задържани. Една рота автомати, револвери, гранатомети – бяха изброили 40 хиляди патрона. Една част сме си я платили като следена доставка “, съобщи Борисов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР