Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните

...
Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните
Коментари Харесай

Гешев: Нямам спомен тази година МВР да е докладвало случай за корупция, в който участва лице от високите етажи

Седем души на високи равнища в страната са измежду разследваните за корупция от спецпрокуратурата предходната година, сподели основният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос от Мирослав Иванов ( " Продължаваме Промяната " ). Главният прокурор е на чуване в правната комисия в Народното събрание. 

Общо 66 души са предадени на съд от спецпрокуратурата м.г. Нямам спомен тази година Министерство на вътрешните работи да е докладвало случай за корупция, в който взе участие лице от високите етажи, регистрира Гешев.

В последните години има редица кавги, по които за обществото няма отговори, няма присъди. Да се събират доказателства е обвързване на прокуратурата и тя управлява следствието, уточни Мирослав Иванов.  

Темата за кюлчетата, джуджетата и други приказни герои е завършена, сподели Иван Гешев.

Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС) повдигна тематиката за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. А Гешев уточни, че ще има " прошка за проведената престъпност ". Ще настъпи голям юридически безпорядък. Организираната престъпност към този момент се връща в окръжните градове, добави основният прокурор. Това бяха най-работещите структури и бяха закрити, тъй като работят. След 89 година са замразени към 1,5 милиарда активи, уточни той. Прокуратурата ще се опита да избави към 800 каузи, които са в досъдебна фаза. Половината от тях ще отидат в окръжни прокуратури в страната. На някои прокурори ще им би трябвало доста време, с цел да се срещнат с каузи от по 600 тома. Други в никакъв случай не са специализирали каузи против проведената престъпност, означи Гешев.

С този акт се търсиха политически дивиденти, не беше обезпечено довършването на делата, сподели Каназирева.

Твърдението, че престъпността се връща, опонира на информацията, която прокуратурата рапортува за последните години, уточни Крум Зарков. Главният прокурор отговори, че не има вяра на статистиката на Министерство на вътрешните работи, а неговите усещания са от диалози с сътрудници в страната.

" Аз знам моите проблеми, на прокуратурата, знаем си нашите проблеми и се стремим да ги решаваме, те са дългогодишни и са огледални в не дребна степен и за съда ", сподели Иван Гешев, като изясни, че проблемите са свързани с състезанията, атестирането на магистратите и качеството на хората, които влизат в системата. Той сложи казуса и с формализма в наказателния развой.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС попита основния прокурор дали пречат офанзивите от изпълнителната власт към прокуратурата на битката с престъпността. " Докато има чувство, че законът се ползва, и се прави, единствено когато има интерес от него, резултатите постоянно ще са трагични “, сподели Иван Гешев и добави, че прокуратурата ще продължава да се пробва да работи в интерес на жителите.

На въпрос от народния представител Атанас Славов от " Демократична България “ за това какво се случва с оповестените през 2021 година инспекции от прокуратурата във връзка с народния представител Делян Пеевски и някогашния заместник-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков, глобени по американския закон " Магнитски “, основният прокурор отговори, че разновидностите са два – или са прекъснати инспекциите, или са събрани данни за формиране на досъдебни производства. 

Председателят на правната комисия Милен Матеев ( " Продължаваме Промяната " ) разгласи, че ще изпрати публично питане до прокуратурата, с цел да получи съответна информация, като означи, че отговор на въпроса не е бил даден. В него ще се включи и запитване по отношение на депутата Христо Терзийски по отношение на инспекция на прокуратурата, стана известно по време на съвещанието на правната комисия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР