Седем деца на починали от корона вирус лекари и учители

...
Седем деца на починали от корона вирус лекари и учители
Коментари Харесай

Фондът за децата на починали лекари и учители отпусна първите 7 стипендии

Седем деца на умряли от корона вирус лекари и учители ще получават стипендии по 500 лева месечно от началото на идната година. Средствата са от дарителския Фонд за децата на герои, учреден при започване на ноември като поддръжка за образованието на децата, само че и като акт на съпричастност към фамилиите, от които болестта лиши майки и татковци.

Седемте деца на възраст 3, 5, 7, 9, 11, 13 и 16 години са първите деца на фонда. Едно от тях остава цялостен сирак след гибелта на майката, а преди няколко години и на бащата.

През идващите дни Общественият съвет на фонда ще заседава още веднъж, с цел да одобри документите на още едно 12-годишно дете – за 10 дни вирусът убива един след различен татко му, дядо му и баба му, всички те медици.

„ В деня, когато гласувахме първите стипендии, едно от децата посрещаше рождения си ден за пръв път без татко си. Тези пет фамилии са изгубили неуместно и трагично обичан млад родител, учебни заведения и лечебни заведения губят сътрудник и другар – във всеки един от случаите нещастието е голяма, белезите от нея ще останат за цялостен живот “, споделя ръководителят на Проект „ За Доброто “ и на Обществения съвет на фонда Кремена Кунева.

До момента създателите на дарителския фонд имат информация за към 20 деца, чиито родители са станали жертви на вируса. Към акцията се причисли Националното съдружие на общините (НСОРБ), което оказва помощ за издирването и реализирането на контакт с околните. Без изключение диалозите са мъчителни и за фамилиите, и за доброволците от фондацията. Фондът разгласи, че ще заседава и изключително, с цел да задвижва по-бързо процедурата за разпределяне на стипендиите.

За страдание, децата на фонда евентуално ще се усилват. За страдание, лекарите, медиците и учителите са измежду професионалните групи, в които жертвите на пандемията са най-вече. Не можем да ги утешим, само че можем да се погрижим да не страдат и от материалните ограничения, с които е обвързвана загубата на работещ родител в дейна възраст, означават от фондацията. Държавата не се интересува какво губят околните с преждевременната гибел на родителя - наследствените пенсии са повече благодеяние, в сравнение с поддръжка и внимание, разясняват основателите на Фонда.

Фондът ще дава стипендия на децата, до момента в който навършат пълноправие или до момента в който завършат междинното си обучение. Парите се набират година за година напълно от дарения с акции през идващите 10, 15, а може да се окаже и повече години. Заедно с това доброволците и донорите ще предложат на фамилиите професионална психическа помощ, с цел да се оправят с контузията. За няколко седмици от основаването на фонда бяха събрани парите за съвсем 7 стипендии за цялата последваща година.

Общественият съвет, който взе първото решение за стипендиите, е в състав Кремена Кунева и Свилена Георгиева (Проект „ За Доброто “), Веселина Йорданова (Фондация „ Бикоуз “),

Петър Велков (учител по математика), доктор Таня Андреева (педиатър, Човек на годината за 2020 с идеята „ За същинска детска болница “), Никола Рахнев (създател на Гората.бг) и Весела Бикова от HP Enterprise Bulgaria - представител на донорите.

Големите донори ще вземат участие в съвещанията на ротационен принцип с цялостно право на глас при вземането на решенията и при следенето на развиването на децата.

Фондът ще споделя историите на фамилиите на умрелите лекари, медици и учители, без да разкрива имената и лицата на децата, с цел да ги защищити от непремерен интерес, акцентират основателите от Проект „ За положителното “ и учителят Петър Велков в партньорство с Фондация „ Бикоуз: в помощ на благотворителността “.

Всеки искащ може да стане донор по един от трите метода:

С подаяние по сметката на Фондация „ За Доброто “:

Райфайзенбанк (България) ЕАД

BIC код: RZBBBGSF

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

съображение: Фонд за децата на Герои

Чрез Платформата.бг,

Фонда за децата на Герои - https://bit.ly/3qiCsbd

С DMS на номер 17777 с текст „ DMS GEROI”
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР