Седем български ученици са сред пострадалите при мощната експлозия на

...
Седем български ученици са сред пострадалите при мощната експлозия на
Коментари Харесай

Български ученици са сред пострадалите от експлозията в Болоня, няма опасност за живота им

Седем български възпитаници са измежду потърпевшите при мощната детонация на автомагистралата край летището на Болоня. Те са ученици професионалната гимназия по механотехника " Владимир Комаров " в град Силистра, пристигнали в Италия на 2 август по линията на европейска стратегия с престояване до края на месеца.

Младежите са част от група от общо 20 11-класници от образователното заведение, които са на на практика стаж в локална компания в Италия. Групата се съпровожда от четирима преподаватели от учебното заведение, измежду които няма потърпевши.

Повечето от тях към този момент са изписани от лечебните заведения, в които бяха настанени. По-тежко е потърпевш един възпитаник, който е с пострадвания в региона на долните крака без заплаха за живота.

Пред БНР почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини изясни, че учениците са вървели пешком по една улица не надалеч от мястото на двойната детонация, провокирана от камиона-цистерна. Ефектът от нея – ударна вълна и летящи горящи предмети са станали причина осем от тях да пострадат - всички с обгаряния. След прегледи в разнообразни лечебни заведения, петима от тях са изписани. Останалите трима са в по-сериозно положение.

Почетният консул на България за област Емилия-Романя Франко Кастелини посочи, че поставя всички старания за децата да бъдат положени всички нужни грижи и следи от близо тяхното положение.

Експлозията на автомагистралата край квартала " Борго Панигале " на Болоня стана, откакто цистерна с избухлив товар връхлетя върху редица от спрели транспортни средства. Взривът беше последван от още по-мощна детонация, от която се срути част от моста на автомагистралата. Възпламениха се колите на представителни магазини за продажба на коли, ударната вълна изпочупи прозорците на жилища и магазини, а хората бяха евакуирани.

По последна информация на италианските медии при детонацията почина 1 човек, а 67 са ранени.

Допълнителна информация може да бъде получена на дежурния телефон на Генералното ни консулство: 00393337826043.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР