Седем археологически обекта са установени по трасето на бъдещия скоростен

...
Седем археологически обекта са установени по трасето на бъдещия скоростен
Коментари Харесай

Археолози откриха антични обекти по новото трасе на Е-79

Седем археологически обекта са открити по трасето на бъдещия скоростен път за Ботевград, в сектора Видин-Монтана. Преди да стартира построяването на пътя, тези обекти би трябвало да бъдат проучени, сподели археологът от районния исторически музей във Видин и един от членовете на екипа, направил обследването Николай Казашки.
"Обектите са антични и средновековни, като на едно от местата има групова монетна находка, която се съхранява в Регионален исторически музей - Видин. Преди да стартира градежът на пътя, тези обекти би трябвало да бъдат проучени от археолозите. Много се надявам да стартираме в точния момент, с цел да може по-спокойно и в уместно време да вършим изследванията ", сподели Казашки.
Почти всички открити обекти са дребни, главно римски вили. Следи от иманярски нападения не са открити, локални поданици са съобщили за откривани монети при земеделска работа на територията на един от тях.
Проучването е обхванало над 60 км от новото трасе на бъдещия скоростен път. Обследването е осъществено по взаимен план на Агенция "Пътна инфраструктура " и Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, под управлението на доцент доктор Стефан Александров и гл. помощник доктор Таня Христова. Част от екипа са били археолози от Регионалните исторически музеи във Видин и Монтана.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР