Седем арестувани и шестима обвинени, един се издирва с европейска

...
Седем арестувани и шестима обвинени, един се издирва с европейска
Коментари Харесай

7 арестувани и 6 обвинени за починалите от задушаване мигранти

Седем задържани и шестима упрекнати, един се търси с европейска заповед за арест. Това е равносметката, откакто през вчерашния ден в Софийско беше открит зарязан камион с 52 мигранти, 18 от които починали след задушаване.

От Карлово вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че търсеният за камиона се намира в Гърция.

Мигрантите са били извозени от каналджии, които се занимават с незаконния бизнес малко повече от година. Това не е първият им подобен курс. Превозвали са мигранти по към два пъти на месец. Обикновено един емигрант е плащал сред 5 и 7 хиляди евро за това да бъде извозен от родината си към страни от Западна Европа. За българската част от организацията е оставала част от сумата. Така да вземем за пример водач на камион е получавал по 100 евро на мигрант, а уредникът на групата - сред 500 и 1000 евро на човек.

Организираната незаконна група и преди е прекарвала групи с мигранти, само че постоянно по-малобройни. Така, най-вероятно от лакомия, за повече пари този път в камиона натоварват 52 мигранти. Това се случва през вчерашния ден към 7.30 часа и потеглят от Ямболско към границата със Сърбия. През цялото време чужденците пътуват в особено изработен тайник. Пътуването върви обикновено до тунела Траянови врата. Там се чува мощен звук, само че трафикантите не престават.

„ В местността към село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно, водачите са усетили, че има проблем, отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, само че и мъртви мигранти ", сподели Сарафов.

Шофьорът и спътникът му стопира, виждат починали и замаяни хора и бягат. Малко по-късно бежанците са открити от инцидентно преминаващ човек, който подава сигнала.

„ Аз видях камиона в полето и се досетих защо става дума. Видях, срещнах се и съм уведомим органите ", сподели очевидецът.

В този миг каналджиите към този момент са на път, с рейс. Първо от село Локорско до централната автогара, а от там и до Бургас. През това време на място се вършат огледи.

Готови са и аутопсиите на 18-те починали.

„ От аутопсиите е видно, че те са починали в резултат на асфикция - задушаване от привършване на О2 в затворено пространство, както и от позицията им в камиона, които са били свити и наблъскани като в консерва, а придвижванията им на гръдния панер и корема са били мощно лимитирани, което е довело до кислородна непълнота ", съобщи Сарафов.

Към този миг са повдигнати обвинявания на шестима души.

„ Организаторът е неведнъж осъждан, а незаконната му активност датира от 1997 година ", сподели представителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

Един от обвинените, откакто е схванал, че починалите мигранти са открити, е напуснал страната. Двама от задържаните са работили в автосервиз в град Каблешково. Именно за тях се допуска, че са изработили тайниците.

Мерките за неотклонение на обвинените ще се гледат в понеделник.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР