Сеч край Белово създава опасност от наводнение и срутване на

...
Сеч край Белово създава опасност от наводнение и срутване на
Коментари Харесай

Сеч край Белово създава опасност от наводнение

Сеч край Белово основава заплаха от наводняване и сриване на мостове. Кметът се оплака, че повече от 5 километра от коритото на река Яденица е затлачено от клони, останали след разчистване на речното корито.

Белово

" Яденица " е предпазена зона от Натура 2000. В края на 2016 година по предписание на регионалния шеф стартира почистване на коритото на реката. Търгът печели компания от Ракитово. Според Закона за горите кметството, на чиято територия е реката, само издава транспортни билети за добитата дървесина. Кметът на Белово Костадин Варев обаче установи нередности.

Костадин Варев - кмет на община Белово: Част от вършината на добитата дървесина е останала в речното корито и огромна част от дървесната растителност избуяла в речното корито не е почистена.
Общината подава сигнал до регионалната администрация, направени са срещи с компанията реализатор. Резултат няма. От Сдружение Балканка също предизвестяват, че реката става рискова.
Димитър Куманов - Сдружение " Балканка ": Преди един месец пуснахме сигнал до Басейнова дирекция. Те пристигнаха, написали са им акт, тъй като на всичко от горната страна го вършат без позволение, което би трябвало да имат. Обаче както са им написали акта, по този начин са ги оставили да продължат и крайният резултат е този.
В сигналите на Сдружение " Балканка " написа, че компанията реализатор работи без нужното съгласно Закона за водите позволение за прилагане на лекомислен воден обект. От Сдружението настояват, че регионалният шеф непозволено е разпоредил и опция да се сече до 7 метра от двете страни на реката.
Димитър Куманов - Сдружение " Балканка ": Отсечени са дървета здрави и прави и укрепващи речните крайбрежия и дори скатовете в профил.
Община Белово не е страна по подписания контракт, контролът от тяхна страна е стеснен, само че са длъжни да алармират.
Костадин Варев - кмет на община Белово: И за елементарния човек е забележим рискът от изоставената дървесна маса, при по-високи води да се получи някъде запушалка. Най-вече мостове, което по никакъв начин не е дребен риск.
Местните описват, че реката е наречена Яденица, поради ядовете, които предизвиква. Спомнят си и за наводнението от 2005 година, породено от придошлата река. Затова упорстват за незабавно разчистване на коритото, затлачено от отсечените клони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР