Себестойността на олиото е 2 лв., а запас от слънчогледово

...
Себестойността на олиото е 2 лв., а запас от слънчогледово
Коментари Харесай

Масови проверки заради спекулата с цените на олиото

Себестойността на олиото е 2 лева, а ресурс от слънчогледово семе има за 4 години и половина, твърди вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова

Правителството стартира всеобщи инспекции поради далавера с цената на олиото, стана ясно след съвещание на Министерския съвет. Според вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова индустриалната цена на олиото е 2 лева, а ресурс от слънчогледово семе има за 4 години и половина.

" Цена от 5 лева за литър олио в магазините е далавера. Твърдението, че повода е прекъсването на износа от Русия и Украйна на слънчогледово семе, е безпричинно. Производителите задържат количеството в очакване да се вдигне още цената и да го продадат на по-високи цени. Нашата роля е да спрем спекулата ", съобщи Корнелия Нинова.

" Собствениците на слънчогледово семе задържат количества за да го изнесат. Няма да позволим малко на брой да станат милионери на гърба на българския народ ", съобщи Нинова и уточни, че са задействани за инспекции Комисия за защита на конкуренцията и КЗП.

" Задвижваме Комисията за защита на конкуренцията със сигнал за картели и корист с господстващо състояние на пазара. Комисията за отбрана на потребителите от няколко дни прави инспекции, ще влезем във всеки склад. Цялата мощ на страната ще бъде задействана ", съобщи Нинова.

Вицепремиерът се обърна към изрядните бизнесмени и към тези, които имат намерение да печелят посредством далавера.

" Държавата постоянно ще поддържа белия бранш, бизнесмените, които работят на пазарни правила и конкурентна среда. Но на тези, които се пробват да печелят свръхпечалби на гърба на българския народ, ще кажа - ще срещнат " цялата мощ на страната ", всичко, което ни разрешава законът, всички институции ще бъдат вдигнати на крайник и няма да позволим посредством далавера да изнудвате в тези сложни моменти на рецесии българския народ ", сподели Нинова.

Вчера пред Би Ти Ви производител на олио съобщи, че се чака доста скоро цената му да се повиши двойно - до 7,20-7,50 лева за литър при минимална облага. Като причина той уточни засилено търсене от западноевропейски страни и Азия на българско олио поради нарушаването на доставките от Русия и Украйна, където е концентрирано 80% от международното произвеждане на слънчоглед и зърно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР