Себастиан Курц (ляво) и Хорст Зеехофер по време на днешната

...
Себастиан Курц (ляво) и Хорст Зеехофер по време на днешната
Коментари Харесай

Германия и Австрия започват преговори с Гърция и Италия за обратно приемане на мигрантите


Себастиан Курц (ляво) и Хорст Зеехофер по време на днешната им среща във Виена.

Следващата седмица в австрийския град Инсбрук ще се състои среща сред вътрешните министри на Италия, Австрия и Германия. Това ще даде началото на договаряния с Гърция и Италия да одобряват назад мигранти, регистрирани и подали молби за протекция там, само че траяли пътя си в Европейски Съюз на север.

Това оповестиха канцлерът на Австрия Себастиан Курц и министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер, които в четвъртък се срещнаха във Виена.

Зеехофер посочи, представен от Българска телеграфна агенция, че Германия има намерение да връща на границата противозаконните мигранти до 48 часа след идването им в страната. Той добави, че подготвяните дейности не са ориентирани против прилежаща Австрия.

Германия и Австрия имат същинско съдействие от десетилетия. Никога не сме желали Австрия да поема отговорност за мигранти, за които не е виновна, разясни Зеехофер.

Ще преговаряме с Гърция и Италия за пресичането на противозаконната миграция. Регистрираните и поискали от Гърция и Италия леговище мигранти, пристигнали в Германия, ще преместим в преходни браншове, с цел да ги върнем на Рим и Атина. Това ще способства доста за пресичането на противозаконната миграция. Ако договарянията се провалят, би трябвало да измислим други ограничения, уточни немският министър.

Успяхме да изясним доста детайлности, разяснява Курц. Германия няма да подхваща ограничения за сметка на Австрия. Ще обединим напъните си против противозаконната миграция и против самоволните придвижвания на мигрантите. Сред задачите ни е да бъде затворен пътят за миграция през Средиземно море, разясни австрийският канцлер.

По-рано в четвъртък вътрешният министър на Германия изрази убеденост, че левоцентристките сътрудници в съдружното държавно управление ще поддържат основаването на гранични директни центрове за мигранти. Тези центрове са планувани в постигнатото сред Християндемократическата партия на Меркел и Християнсоциалния съюз на Зеехофер съглашение за споразумяване на разногласието за миграционната политика, което заплашваше да събори държавното управление, заяви Ройтерс.

Планът бе контрактуван по-рано тази седмица, с цел да избави нежната трипартийна коалиция на немския канцлер Ангела Меркел единствено три месеца откакто пристигна на власт.

В тирада пред немски депутати Зеехофер отбрани проекта да бъдат държани мигрантите, искащи да влязат от Австрия в Германия, в директни центрове. Идеята е тези, които към този момент са се записали другаде в Европейски Съюз, да бъдат връщани.

Левоцентристката Германска социалдемократическа партия, която би трябвало да утвърди проекта, с цел да може той да влезе в действие, изрази безпокойствие, че затварянето на претенденти за леговище в такива центрове ще наруши гражданските им права и свободи.

Зеехофер сподели, че центровете ще бъдат устроени съгласно конституцията, която разрешава новопристигащите да бъдат арестувани за 48 часа на контролно-пропускателните пунктове.

" Постигнахме съглашение след натоварен спор. Уверен съм, че ще реализираме съглашение и с ГСДП ", сподели той. " Нашата конституция постановява, че (мигранти) би трябвало да бъдат връщани в границите на 48 часа, затова няма да има центрове от затворен вид ", добави Зеехофер.

Австрия предлага европейски граничари да могат да работят отвън Европейски Съюз

Австрийският канцлер пък съобщи по-рано през днешния ден, че като ръководител на Съвета на Европейски Съюз неговата страна поддържа опцията европейски граничари да могат да работят отвън Общността.
Започна развой на преосмисляне на досегашната политика по миграцията, взетите неотдавна решения би трябвало да бъдат приложени, добави той на конференция. Курц означи, че според от подхванатите от Германия ограничения по австрийската граница, Виена ще би трябвало да отвърне.

Слушаме диалози за миграцията от години. Трябва ни обща цел. Досега спорехме за разселване, а в този момент за първи път се обединихме към въпроса за отбраната на външните граници и това е позитивно развиване. Европейските граничари би трябвало да получат пълномощия да работят отвън Европейски Съюз. Подкрепяме основаването на пътища за законна имиграция в Европейски Съюз, сподели Курц.

Винаги сме били скептични за квотното разселване на мигранти. Трябва да продължим да работим по смяната разпоредбите от Дъблин. Бях доста подложен на критика, когато преди две години предлагах миграционни центрове отвън Европейски Съюз, разяснява канцлерът.

Орбан и Меркел – разлики и подготвеност за диалози

Също в четвъртък немският канцлер Ангела Меркел и унгарският министър председател Виктор Орбан акцентираха разликите си по въпроса за миграцията, въпреки че показаха подготвеност да продължат да беседват, съобщи Асошиейтед прес.

На взаимна конференция в Берлин Меркел съобщи, че желае да опази " хуманността " на Европа в отношението към мигрантите. " Може би това е, което ни разделя (с Орбан) ", съобщи тя.

Премиерът отговори, че мнението на Унгария не се е трансформирало, откогато страната затвори границите си за мигранти при напора през 2015 година Той уточни, че държавното управление му счита разполагането на 8000 маджарски граничари за " много добра взаимност " от страна на Унгария с останалите членки на Европейски Съюз.

Меркел се съгласи, че опазването на външните граници на съюза е " значимо и целесъобразно ", само че добави, че самите страни от Европейски Съюз би трябвало да одобряват част от мигрантите, нещо, което Унгария отхвърля да направи.

Германия желае да разшири съдействието си с Унгария в границите на общи планове за запазване на външните граници на Европейски Съюз, само че като цяло вижданията на двете страни по въпросите на миграцията значително се разграничават, съобщи Меркел.

" Разговаряхме за миграцията, тук вижданията ни много се разминават ", сподели немският канцлер. " Ако Европа желае да играе роля в света с помощта на полезностите си, тя не би трябвало да се изолира ", съобщи канцлерът.

Освен това по думите ѝ Унгария не счита, че би трябвало да приема от другите страни от Европейски Съюз тези бежанци, които са били регистрирани на нейна територия. Според премиера отговорността за тях е на държавните управления на други страни, през които те са минали преди този момент.

Меркел добави, че двете страни си сътрудничат в границите на граничната работа на Европейски Съюз Фронтекс, както и по филантропичната помощ и планове в Северна Африка. " Такова съдействие би трябвало да се уголемява и да продължава ", сподели Меркел.

Орбан прикани Меркел да работят взаимно по организирането на приема на мигранти отвън Европейски Съюз. По думите му основаването на центрове за банкет на мигранти отвън съюза е невероятно без съдействието на управляващите в Германия.

" Създаването на центрове за банкет на мигранти е отдавнашна цел на Унгария, само че това е невероятно да бъде осъществено без помощта на канцлера Меркел ", сподели той. Унгарският водач също означи, че вижданията на Унгария и Германия по отношение на с миграцията мощно се разграничават. Той акцентира, че най-хубавият метод да бъде отстранен " факторът прелест " на Европа за мигрантите е да бъдат затворени границите.

По думите на Орбан, представени от Ройтерс, точно отстраняването на тласъците за мигрантите да идват на континента ще бъде най-хубавият метод, по който Европейски Съюз да покаже човечност.

Ройтерс отбелязва, че конференцията е била напрегната и белязана от извънредно остри различия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР