Себастиан Курц Австрия ще гласува на парламентарни избори точно три

...
Себастиан Курц Австрия ще гласува на парламентарни избори точно три
Коментари Харесай

Победители вдясно, губещи вляво - ще повторят ли изборите в Австрия тези в Германия


Себастиан Курц

Австрия ще гласоподава на парламентарни избори тъкмо три седмици след Германия. Двете германоговорящи прилежащи страни непрекъснато се наблюдават една друга, защото всяка от тях е ръководена от " огромна коалиция " и има гласовита крайнодясна съпротива.

Докато Германия се мъчи да превъзмогне изхода от парламентарните избори, Австрия също се готви за такива на 15 октомври, които е допустимо да произведат много подобен резултат - най-малко на пръв взор.

Ако социологическите изследвания се окажат правилни, австрийците може да последват своите съседи германците и да изберат завой надясно за сметка на социалдемократите.

Въздействието от сходни резултати обаче ще бъде много по-различно. Ето разбора на ДПА под формата на въпроси и отговори за изборите в Австрия.

Ще завоюват ли и в Австрия консерваторите центристи?

Това е много допустимо. От средата на май консервативната Австрийска национална партия (АНП)и нейният началник Себастиан Курц непроменяемо водят в социологическите изследвания. Именно по тази причина 31-годишният министър на външните работи е апетитен за любимец за канцлерския пост.

За разлика от дългогодишния немски канцлер Ангела Меркел, която завоюва преизбирането си макар сериозния отлив на поддръжка, в Австрия представителят на нейното политическо семейство и реакционер Курц е в ролята на кандидат. Неговият блян е да постави завършек на десетилетието на социалдемократическо ръководство.

Каква роля играе въпросът за миграцията в изборната конкуренция в Австрия?

Този въпрос ще реши изборите съгласно ново изследване на института за проучване на публичното мнение ОГМ. 31 % от запитаните дефинират миграцията, даването на леговище и имиграцията като най-важните тематики.

Предизборната стратегия на Курц е със мощно акцентиране върху ограничението на имиграцията и " възходящата ислямизация ". Той е изтъкнат критик на мнението на Меркел по тези въпроси, което е по-малко рестриктивно спрямо това на Австрия като цяло.

" В Германия доста хора не са удовлетворени от политиката на държавното управление във връзка с бежанците ", сподели тази седмица Курц, разяснявайки загубите на Меркел и сериозното усилване в позициите на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ).

Ще получи ли подтик и крайната десница в Австрия?

Социолозите предсказват, че националистическата Австрийска партия на свободата (АПС)ще завоюва към 25 % от гласовете, т.е. с 4,5 % повече от 2013 година

В неделя немската АзГ реализира 12,6 %, нарастване от близо 8 %. АПС приветства изборните резултати в Германия, които възвестиха загуби за лево- и десноцентристите, приемайки това за знак, че е задухал нов вятър, който може да се окаже попътен за нея.

" Много от австрийците също желаят това ", сподели партийният секретар на АПС Херберт Кикъл.

Основната цел на партията му е да постави завършек на обединението сред Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) на канцлера Кристиан Керн и АНП на Курц.

АзГ влезе за пръв път в Народното събрание. Какво ще стане в Австрия?

АПС е парламентарно показана от десетилетия. Има обаче опция тя да сформира съдружно ръководство с Курц. Ръководителят на консерваторите даде ясно да се разбере, че не вижда бъдеще в по-нататъшното съдействие със социалдемократите и не изключи разновидността да работи с АПС.

Доколко сходни са АзГ и АПС?

И двете партии разчитат на ксенофобски настроения. За разлика от АзГ управлението на АПС през последните години смекчи своя звук предвид на стремежите си за влизане в ръководството.

Докато АзГ е напълно опозиционно придвижване, АПС е част от районни държавни управления в две от деветте федерални провинции на Австрия, без да провокира кавги.

Какво значи всичко това за канцлера социалдемократ Керн?

Подобно на ръководителя на Германската социалдемократическа партия (ГСДП)Мартин Шулц Керн среща компликации да окаже влияние върху хода на предизборната конкуренция. Кампанията му е съсредоточена върху основаването на работни места и бранша на високотехнологичната промишленост, като значително отстъпва тематиката за миграцията на своите съперници от десницата.

Според последните социологически изследвания към този момент АСДП има 25 % и се съревновава за второто място с АПС.

Макар и Керн да не се стреми към сформиране на държавно управление с АПС, той не изключва подобен процес и счита, че би трябвало да се води разговор под някаква форма с популистите, а не да бъдат бойкотирани.

Според негови думи от тази седмица немските социалдемократи са създали неточност, като са отказали всевъзможни диалози с крайната десница. " Резултатът е, че (АзГ) съумя да влезе в немския парламент с 13 % ", съобщи той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР