Себастиан Фетел пресече финала на Гран при на Канада пръв,

...
Себастиан Фетел пресече финала на Гран при на Канада пръв,
Коментари Харесай

Беше ли ограбен Себастиан Фетел в Гран при на Канада

Себастиан Фетел пресече финала на Гран при на Канада пръв, само че успеха беше присъдена на Люис Хамилтън. Стартът беше белязан от доста страсти и противоречиво решение, породило доста мнения.

Стюардите в Монреал наказаха Фетел с спомагателни 5 секунди към резултата за рискова маневра 22 обиколки преди края. Пилотът на " Ферари " изгуби надзор при влизането в комбинацията на трети и четвърти завой и пресече косо през шикана. При връщането си на спортната линия той попречи на своя преследвач Люис Хамилтън.

В резултат пристигна наказването и смяната в класирането. Но заслужено ли е то?

Моралният победител

" Не желаех да спечелвам по този метод. Бях близо да го изпреваря на пистата и желаех да сторя тъкмо това. Знам какъв брой е неприятно за Себастиан, тъй като той не го заслужаваше, само че такива са разпоредбите ", сподели Хамилтън. Британецът прояви и пословичното си великодушие, като предложения противника си на най-високото ходило противника си.

Решението попречи на " Ферари " да вземе първата си победа през 2019 година в единствения старт от началото на сезона, в който отборът беше конкурентен на " Мерцедес ".

От " Ферари " дефинираха Фетел за честен победител. Ръководството на Скудерията опита да успокои германеца, с цел да се яви на награждаването и конференцията.

След надпреварата от " Ферари " оповестиха на интернационалната федерация (ФИА), че възнамеряват да апелират решението на автобус контрола и стюардите. Тимът има период от 96 часа да подаде публична тъжба, която би трябвало да се гледа от Апелативната комисия към ФИА. В официалното съобщение, публикувано от стюардите след надпреварата, се показва точката, по която е осъден Фетел (38.3).

" Стюардите могат да наложат което и да е от изброените санкции на взел участие в случай водач ". Подточка a) показва: " 5 секунди глоба. Пилотът би трябвало да влезе в питлейна, да спре пред бокса си за най-малко 5 секунди и по-късно да се върне в надпреварата. Състезателят може да избере да не стопира, в случай че не прави питстоп до края на конкуренцията. В такива случаи петте секунди ще се прибавят към времето му. "

В същото време обаче наказванията по тази точка, които се отнасят за прибавяне на време и са наложени в последните три обиколки на надпреварата или след неговия край, не могат да бъдат обжалвани.

Двоен критерий или неразбираем устав

" Разочарован съм, тъй като това което се случва не е спортът, в който се влюбих като дете. Допуснах неточност, върнах се на пистата и Люис просто трябваше да реагира, това е съревнование. За мен в това се корени нашият спорт и всички по-стари водачи и почитатели ще се съгласят с мен ", сподели Фетел на конференция.

LOOK AT THIS!

Great call from @SkySport Italy:
back in 2016, MonacoGP, Hamilton did to Verstappen same as Vettel did to Hamilton today.
What sanction F1 gave to Hamilton?
[email protected]/q82RGC1SPL
— Tancredi Palmeri (@tancredipalmeri) June 9, 2019

Германецът изрази страдание за отминалите времена във Формула 1, където сходни санкции не са налагани.

" Иска ми се да можех да се състезавам със сегашните ми умения в златната епоха на Формула 1, със старите коли и водачи ", добави четирикратният международен първенец. " Не става въпрос единствено за моето наказване, а за това по какъв начин се трансформираме в юристи, тълкуваме точки и санкции от един устав, който не е явен по този начин или другояче. Това не е Формула 1 ".

В самия устав не е указано по кое време се постанова наказване от 5 секунди или повече, а се оставя всяка обстановка да бъде тълкувана от стюардите.

Италианската телевизия, която предава стартовете от Формула 1, напомни подобен случай от преди три години. В Гран при на Монако през 2016 година Хамилтън блокира Макс Верстапен от " Ред бул ", откакто беше минал през новия шикан. Тогава обаче не последва наказване за водача на " Мерцедес " и той взе успеха в Княжеството.

Дъжд от рецензии

Светът на Формула 1 одобри с огромно отвращение станалото в Канада и се сплоти към мнението, че решението на стюардите " скапе едно хубаво съревнование ". Световният първенец от 2009 година Дженсън Бътън, който беше част от екипа на Sky Sports в Монреал дълго проучва обстановката.

" Себастиан позволи неточност и това е реалност, само че действието се развива с над 160 км/ч и стюардите би трябвало да са наясно, че той не може да спре на едно място. Колата му се изпързаля и всичко стана за елементи от секундата. За мен това наказване е несправедливо ", изясни британецът, който е някогашен съотборник на Хамилтън в " Макларън ".

Според Бътън на тясната писта в Канада би трябвало да се съблюдават разпоредбите от уличните трасета, където пространството е лимитирано. " Това решение оставя горчив усет в устата след едно превъзходно съревнование ".

Американската легенда Марио Андрети (шампион от 1978 г.) също разкритикува стюардите за взетото решение. " Мислех, че функционалността на стюардите е да санкционират решения при рискови дейности, а не при неточности, подбудени от крепко каране. Това, което се случи в Канада е недопустимо за нашия спорт ".

I think the function of the stewards is to penalize flagrantly unsafe moves not honest mistakes as result of hard racing. What happened at #CanadaGp is not acceptable at this level of our great sport. @F1
— Mario Andretti (@MarioAndretti) June 9, 2019

Световният първенец от 1996 година Деймън Хил изрази страдание, че решението е лишило конкуренцията от оспорвани финални обиколки. Британецът напомни и Гран при на Франция от 1979 година, белязано от епичната борба на Жил Вилньов и Рене Арну. И до през днешния ден дуелът им на пистата в Дижон е считан за един от най-великите в историята на Формула 1, поради многочислени контакти сред двамата и разлика на финала от малко над десета от секундата.

" Какво стана със слогана " Оставете ги да се състезават ", написа в обществените мрежи някогашният водач Алекс Вурц. Шампионът от 1992 година

Найджъл Менсъл пък назова резултатът " подправен ". " Срамно решение, което ни лиши удоволствието от борбата сред двама огромни първенци, които караха прелестно. Всичко приключи с подправен резултат ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (480)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР