Себастиан Фетел е луд, а Люис Хамилтън играе мръсно. Това

...
Себастиан Фетел е луд, а Люис Хамилтън играе мръсно. Това
Коментари Харесай

Хамилтън срещу Фетел - злодеи на пистата или зараждане на най-великото съперничество във Ф1

" Себастиан Фетел е вманиачен, а Люис Хамилтън играе мръсно ". Това разясняват и проучват всички в света на моторните спортове след инфарктното Гран при на Азербайджан във Формула 1.

Инцидентът сред кандидатите за международната купа нажежи пристрастеностите до алено и сподели, че борбата за първото място ще бъде оспорвана и ще се води по всевъзможен начин.

" Формула 1 желае представление. Нужни са ни новите гладиатори на пистата, които да върнат интереса към спорта ", сподели Еди Джордан в постоянната си колонка за Би Би Си.

Според ексцентричният ирландец случилото се по никакъв метод няма да скапе имиджа на Формула 1, а ще увеличи още повече интереса към така и така вълнуващия сезон.

Кой е крив и кой прав в тази ситуация

От неделя насам забърканите страни, тимовете им и експертите се изредиха да разясняват постъпката на Фетел и провокацията на Хамилтън. " Всеки е прав за себе си, тъй че няма по какъв начин да се каже еднопосочно ", разяснява някогашният водач и сегашен специалист на Sky Sports Мартин Брандъл.

Правилникът също не може да каже еднопосочно кой е прав и кой крив. Своите доводи има и Хамилтън, който беше ударен, и Фетел, пострадал от ниското движение.

Член 39.13 може да бъде обсъждан по два метода. Първо, тъй като споделя, че водачът в надпреварата избира да диктува темпото и " в случай че се постанова да отвори отдалеченост от 10 дължини до колата за сигурност при нейното прибиране ". От друга страна по-долу в текста се споделя, че " поради отбягване на произшествия колата би трябвало да поддържа отмерено движение без внезапни ускорения и прекъсвания, които могат да застрашат останалите ".

Според авторитетното немско издание Auto Motor und Sport Фетел е бил доста покрай дисквалификация. Комисарите са обсъждали да развеят черен байрак пред водача на " Ферари ", само че не са го сторили по една единствена причина – да не окажат въздействие върху борбата за купата.



Факт е обаче, че всички водачи работят като Хамилтън зад кола за сигурност и това не е от през вчерашния ден. Водачът обича да " сгъсти колоната " на езика на водачите и да се изстреля напред.

Според разбор на изданието точно поради сходно въздействие те са решили да глобяват германеца с минаване през бокса и прекъсване за 10 секунди. Това се случи обиколка откакто автобус контролът подреди на Хамилтън да влезе в бокса, с цел да бъде оправена защитната яка към главата му.

" Ако Фетел не беше осъден в този миг, комисарите още веднъж щяха да окажат въздействие върху борбата за купата, тъй като той щеше да завоюва надпреварата ", разяснява Auto Motor und Sport, базирайки се на информация от свои източници в автобус контрола.

В последните часове се появи още една доктрина, че от " Мерцедес " са посъветвали Хамилтън да забави малко темпото, само че тя не може да бъде потвърдена.

Затишие пред стихия

Хамилтън и Фетел постоянно са показвали голямо почитание между тях. В началото на сезона след успехите на германеца в Австралия и Бахрейн, противникът му сподели: " Наслаждавам се на борбата си със Себастиан. Той е страховит човек и ние ще се борим единствено на пистата ".

По-доброто показване на " Ферари " до Монако и отварянето на задатък от 25 точки сред двамата обаче изнерви Хамилтън и той за първи път си изпусна нервите. Англичанинът съобщи се, че италианците фаворизират Фетел.

После пристигна успеха на британеца в Канада, която понижи разликата в точките, а по-късно и случаят в Баку.


© Associated Press

Правилникът във Формула 1 може да бъде тълкуван както в интерес на Хамилтън, по този начин и на Фетел.

Когато адреналинът спадна, двата лагера се пробваха да потушат напрежението, само че е ясно, че борбата занапред следва. Както Хамилтън, по този начин и Фетел са потвърдили, че не се стопират пред нищо, каквото и да им коства това.

През последните три години британецът няколко пъти се блъскаше даже със съотборника си Нико Розберг. Всичко това докара само до повреждане на дългогодишното им другарство, което стартира още от детска възраст.

През 2007 година Хамилтън имаше търкания и със съотборника си в " Макларън " Фернандо Алонсо, които доведоха до това тимът да загуби извоювана купа за сметка на " Ферари " и Кими Райконен.

Фетел също има сходни черни точки в биографията си, катастрофирайки със съотборника си Марк Уебър в " Ред Бул ", когато се усещаше заплашен от австралиеца.

" Формула 1 е виждала сходни случаи, тъй че нито Фетел, нито Хамилтън са чудовища, които скапват имиджа на спорта. Не, аз не мисля по този начин. Трябва да се знае, че водачите са особена порода, а когато приказваме за троент и четирикратен международен първенец, това е още по-взривоопасно. Те са привикнали да печелят и желаят да печелят непременно ", разяснява Брандъл.

Прецедент ли е случката в Баку

Влизайки във Формула 1 преди 10 години Себастиан Фетел бързо беше съпоставен със седемкратния първенец Шумахер. Не единствено поради това, че имат еднакъв генезис и вършат първите си стъпки на картинг пистата в Кьолн.

Инцидентът в Баку по никакъв метод не е казус, а просто още веднъж възобнови сравненията сред двамата германци. Шумахер има сходни изблъсквания на противниците си от пистата, само че при доста по-висока скорост.

Ако Хамилтън и Фетел се движиха с към 80 км/ч, през 1994 година в Аделаида Шумахер блъсна Деймън Хил, вадейки и двамата от надпреварата, с което завоюва купата с една точка.

Три години по-късно седемкратният международен първенец опита да стори същото, когато още веднъж водеше с една точка пред Жак Вилньов. На пистата " Херес " той го блъсна, само че отпадна и донесе купата на канадеца.

" Те едвам караха, кой го е грижа. Нищо не е станало ", сподели международният първенец за 1997 година Вилньов, съгласно който се прави от мухата слон.

Връщат ли се времената на Сена против Прост

С общо 85 победи (40 за Фетел и 45 за Хамилтън) между тях от 2010 година до момента и единствено една международна купа, която в този интервал не е печелил един от тях (2016 година първенец беше Нико Розберг), това са двамата най-доминиращи водачи в последното десетилетие.

Но по стичане на събитията Хамилтън и Фетел за пръв път борят непосредствено между тях за купата за първото място. Докато германецът завоюва с обсег четирите си следващи трофеи сред 2010 и 2013 година, Хамилтън три пъти приключи четвърти и един път пети в шампионата. Ситуацията беше същата през 2014 и 2015 година, когато британецът беше първенец, а Фетел надлежно пети и трети.


© Associated Press

" Наслаждавам се на борбата ми със Себастиан ", сподели при започване на сезона Хамилтън, само че сега връзките сред двамата не са толкоз топли.

След отдръпването на Михаел Шумахер званието най-велик настоящ водач остана вакантно и тъкмо Фетел и Хамилтън си го оспорват, като никой не може да каже кой от двамата е по-добър.

Германецът има четири трофеи, Хамилтън – с една по-малко, само че пък има повече победи, повече полпозишъни и повече най-бързи обиколки.

Експертите към този момент регистрираха, че до момента единствено един път Формула 1 е виждала борба сред толкоз опитни водачи с толкоз доста трофеи. В края на 90-те и началото на 21 век Михаел Шумахер се бореше с Мика Хакинен, само че доста бързо наложи превъзходството си с пет следващи триумфа.

Далеч обратно по времето на именитите Греъм Хил, сър Джаки Стюърт, Емерсон Фитипалди, Джим Кларк, а по-късно Ники Лауда и Джеймс Хънт, в никакъв случай не е имало сходна дългогодишна доминация на двама водачи.

Настоящата обстановка може да се съпостави само със считаното за най-яростно съревнование и до през днешния ден – Сена против Прост. Между 1985 и 1993 година единствено в два случая (1987 Пикет и 1992 Менсъл) купата отива в водач, друг от тях двамата, отбелязвайки най-великите времена на Формула 1.

Единствената разлика към този момент е, че Хамилтън и Фетел в никакъв случай не са карали в един тим.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Формула 1 (53)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР