Seagate демонстрира прототип на твърд диск с интерфейс PCIe/NVMe(снимка: Seagate) Производителят

...
Seagate демонстрира прототип на твърд диск с интерфейс PCIe/NVMe(снимка: Seagate)
Производителят
Коментари Харесай

Seagate показа първия в света PCIe NVMe твърд диск


Seagate показва първообраз на корав диск с интерфейс PCIe/NVMe
(снимка: Seagate)

Производителят на сторидж устройства Seagate сподели първия в света PCIe NVMe корав диск. Това стана на форума Open Compute Project Summit. Досега на пазара се предлагаха единствено полупроводникови дискове (SSD) от този вид. Използването на NVMe протокола от устройства за предпазване с разнообразни форм-фактори доста ще опрости тяхната работа в центровете за данни.

Експерименталният PCIe HDD употребява личен контролер, създаден от Seagate, който поддържа протоколи SAS, SATA и NVMe и не изисква никакви адаптери. Устройството е част от 2U JBOD платформа, оборудвана с релативно елементарен прекъсвач на 12 HDD PCIe в 3,5-инчов форм-фактор, заяви.

Повечето модерни твърди дискове мъчно могат да се възползват изцяло от честотната лента даже на PCIe 2.0. Но бъдещите модели HDD ще бъдат оборудвани с мулти-задвижващи механизми за позициониране на магнитните глави. Следователно за такива решения честотната лента на интерфейса SATA (6Gb/s) или SAS (12Gb/s) може да не е задоволителна.
още по тематиката
Производителите на HDD към момента се пробват да намерят ефикасен сурогат на остарелите интерфейси. Използването на PCIe може да бъде удачно решение. Освен това, защото известността на нараства и в центровете за данни, потреблението на протокола NVMe става всеобщо, тъй че би било разумно да бъде обезпечена поддръжка и за твърдите дискове. Това е планувано в спецификациите на новия NVMe 2.0.

Използването на обединен протокол за SSD и HDD ще опрости хардуерния и софтуерния надзор на центровете за данни, ще усили мащабируемостта на системите за предпазване и вследствие на това ще докара до понижаване на тяхната цена на владеене, считат експертите.

Въпреки това, навлизането на PCIe твърди дискове на пазара ще отнеме време. Според Seagate, първите мостри на сходни устройства ще станат налични за клиентите до септември идната година. Търговската приложимост на HDD с PCIe/NVMe интерфейс ще стартира не по-рано от 2024 година

Seagate счита, че новите устройства ще провокират интерес главно измежду операторите на. Но очевидните преимущества от прехода към новия HDD стандарт – като нараснала продуктивност и универсална архитектура – могат да са от изгода и за елементарните консуматори.

Съгласно пътната карта на Seagate, компанията възнамерява комерсиализация на PCIe в с един или два задвижващи механизма, вариращи от 30TB до 40TB.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР