се похвали, че е завършил процеса по пълна интеграция на

...
се похвали, че е завършил процеса по пълна интеграция на
Коментари Харесай

БФС се похвали: Българският футбол е дигитализиран!

се похвали, че е приключил процеса по " цялостна интеграция на вътрешната си система за ръководство на процесите и документо-оборота на професионалния футбол („ БФС Електронно състезание “) с FIFAID, FIFA Connect и FIFA Clearing House " или другояче казано - цифровизация на футбола .
Преди време родната централа си бе сложила за цел до края на месец ноември да бъдат завършени всички действия по " преправка, смяна на вътрешните правила, форми и възобновяване на клубните и административни интерфейси в системата ".
Казано на елементарен език - към този момент всеки един състезател, треньор, рефер и пратеник ще има неповторим FIFAID идентификатор, който ще бъде неговият цифров паспорт, съдържащ цялата нужна информация и история.

- Глобално годен неповторим идентификационен код за всички заинтригувани страни във футбола;
- Прозрачност и ефикасна футболна администрация, посредством систематична регистрация на всички играчи и футболни заинтригувани страни и цифрово ръководство на първенствата;
- Стандартизиране на данни и процеси и съществуване на футболна екосистема за данни, което разрешава лесното консолидиране и продан на данни от разнообразни източници.
Системата за интернационалните прехвърляния на FIFA (TMS) е напълно основана върху Connect & FIFAID, като задължава своите членове да ги интегрират във вътрешните си системи за прехвърляния (DOMESTIC TMS).
БФС употребява лична, особено проектирана система за ръководство на футболните шампионати по електронен път („ БФС Електронно състезание “), като от сезон 2015/2016 професионалният футбол не употребява хартиени носители. Състезателните картотеки, съдийски и делегатски протоколи и назначения на/от срещите, съвещанията и протоколите на всички комисии (Спортно-техническа, дисциплинарна, реферска, етична и на съдийските наблюдатели) са напълно електронни. От сезон 2006/2017 към системата са добавени Държавните младежки шампионати U15, U17 и U19, а от сезон 2019/2020 - и четирите групи на Трета лига.
„ БФС електронни състезание “ разполага със лична платформа за видеообмен и списък от над 5000 срещи от всички участващи шампионати. След допитване, с цел да улесни клубовете в България, БФС избра опцията за консолидиране с FIFA Connect, вместо потреблението от клубовете на комплицираната интернационална системата за прехвърляния за локалните такива.
Всяко прекосяване на футболист от клуб в клуб, както и промяната на статута му от аматьорски в професионален и назад, се записва и следи прецизно по заложените от ФИФА правила, като се записва в интернационалната система в действително време. Българският футболен съюз получи специфични поздравления от международната футболна централа за това, че е една от първите федерации, приключила този развой, както и първата, която записва данните в действително време. Използвайки нуждата за смяна на вътрешните трансферни правила, БФС съумя изцяло да интегрира и системата на FIFA Clearing House, която следва да започва в края на годината.
FIFA Clearing House е нова система, задачата на която е да следи за справедливото систематизиране на сумите от прехвърляния, отчислявани на клубовете за развиването на даден състезател. За задачата се записват данни от първите професионални контракти, промяната на статута от дилетант в експерт и прехвърлянията на всеки един състезател (включително суми, брой траншове, клаузи в договори). Още преди формалния старт на системата БФС извърши всички механически условия и към този момент синхронизира желаните данни, освен това в действително време, въпреки че има толеранс от 7 дни за вписване на обещано събитие. В процеса на работа екипът, отговарящ за „ БФС електронно състезание “, оказа помощ на своите сътрудници от FIFA за изчистване, смяна и прибавяне на функционалности в FIFA Clearing house.
Процесът на дигитализацията, заложен като един от главните цели за управлението на Българския футболен съюз, ще продължи и отсега нататък с построяването на цялостна система за електронен документо-оборот в съюза, Зоналните и Областните му препоръки, с което както ще се понижат административните разноски, по този начин и ще се улесни работата на клубовете.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР