СДС излезе с позиция - критика срещу управляващите, като ги

...
СДС излезе с позиция - критика срещу управляващите, като ги
Коментари Харесай

СДС: Петата колона на Путин в кабинета спира военната помощ за Украйна

СДС излезе с позиция - рецензия против ръководещите, като ги упрекнаха в политика на снишаване, откакто не взимат решение за военна помощ за Украйна.

Ето и цялата позиция на седесарите:

На 23 март Съюз на демократичните сили излезе с декларация за даване на военна и техническа помощ за Украйна, съгласно опциите на България.

Седмица по-късно депутати от ГЕРБ-СДС внесоха в Народното събрание план за решение за даване на такава помощ. Ден по-късно такова предложение беше импортирано и от друга политическа мощ.
С процедурни хватки и витиевати пояснения ръководещото болшинство отсрочва съвещанието на Комисията по външна политика в Народното събрание, а на идното на 20 април, точката не се планува. Предложенията не се преглеждат в комисията и заради това не могат да влязат за гласоподаване в пленарната зала.

Тази срамна политика на снишаване, по този начин присъща на Тодор Живков и другите управници по времето на комунизма, е неприемлива за държава-членка на НАТО и Европейски Съюз. Цялата демократична общественост изпраща в Украйна военна и техническа помощ, с цел да й помогне против кремълската експанзия, а българските управници показват поддръжка единствено на думи.
Ние не настояваме за даване на тежко въоръжение, както направиха страни, граничещи с Украйна. Преди дни стана ясно, че Полша ще изпрати 100 бойни танка Т-72, а Румъния 111 чисто нови МИГ-ове. Но съгласно опциите ни би трябвало да дадем боеприпаси и средства за отбрана на украинската войска.

България, като член на НАТО и Европейски Съюз, е в листата на неприятелските страни на Русия. Ако някой у нас си мисли, че това снишаване ще ни направи по-мили за Путин, се заблуждава грубо. То може да докара единствено до превръщането ни в слабото и ненадеждно звено на НАТО.
Нека да си представим какво можеше да се случи, в случай че през Втората международна война Съединени американски щати не се бяха присъединили с оръжия и войски? Дали знамето с пречупения кръст нямаше да се развее от Париж до Токио? Урокът на историята ни споделя, че в случай че желаеме да спрем агресора, би трябвало да помогнем на тези, които е нападнал, с цел да не продължи и към други страни.

Отново призоваваме ръководещото болшинство да заеме почтена евроатлантическа позиция и да не спъва парламентарната процедура за даване на военна и техническа помощ за Украйна. България би трябвало да стои с вдигната глава измежду сътрудниците ни в демократичния свят, а не да се снишава както във времената, когато беше спътник на Съветския съюз.
Ясно ни е, че в държавното управление има пета колона на Путин, само че в сегашния исторически миг би трябвало да се прояви геройство и увереност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР