Сдруженията на ресторантите, заведенията и хотелиерите подкрепят въвеждането на допълнителни

...
Сдруженията на ресторантите, заведенията и хотелиерите подкрепят въвеждането на допълнителни
Коментари Харесай

Ресторантьорите са съгласни с мерките за изсветляване на бранша, ако ДДС остане 9%

Сдруженията на заведенията за хранене, заведенията и хотелиерите поддържат въвеждането на спомагателни ограничения за изсветляване на сектора при запазването на 9% Данък добавена стойност за бранша – в противоположен случай заплашват с митинги.

По-рано през днешния ден финансовият министър Асен Василев през днешния ден разгласи, че в новия проектобюджет за 2024 година е планувано връщане на естествената Данък добавена стойност ставка от 20% на заведения за хранене и заведения, която беше понижена по време на коронавирус пандемията.

„ Имахме диалог предходната седмица с ресторантьорския бизнес, те споделиха, че ще разработят ограничения за изсветляване на бизнеса, за повишение на осигурителните прагове на служащите над минималната работна заплата. След това можем да обсъдим и да забележим какъв ще бъде резултатът и в случай че той е по-голям от повдигането на Данък добавена стойност ставката, можем да оставим и 9% “, отвори вратата за разговор Василев. И уточни времевият диапазон - има месец за разискване на бюджета, респективно това е и времето, в което ресторантьорите имат късмет да покажат на страната, че са изсветлили приходите си и че има смисъл Данък добавена стойност за тях да остане 9%.

„ Готови сме да работим с страната и да подкрепим техните оферти за патентен налог и ограничения за изсветляването на сектора. Но е хубаво финансовият министър Асен Василев да ни предложения на диалози, тъй като двете най-големи сдружения в сектора не бяхме на срещата при премиера акад. Николай Денков “, съобщи пред TravelNews Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията. Той означи, че на срещата са били единствено началник Иван Манчев, който има два ресторанта, и Георги Щерев, който съставлява хотелиерите и техните заведения за хранене посредством Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По неговите думи действителните представители на хилядите заведения за хранене и заведения в страната не са били показани по време на диалозите в Министерския съвет. Алибегов сподели, че ниският Данък добавена стойност от 9% е довел до изсветляването на сектора и министърът на финансите самичък може да види резултатите . Приходите в бюджета от заведенията за хранене и заведенията през 2021 и 2022 година са увеличени по отношение на 2018 и 2019 година, преди пандемията, разяснява той, само че не уточни цифри.

Председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов разгласи, че не са съгласни едностранно да бъде вдигнат Данък добавена стойност без срещи и договаряния.
При такава обстановка сме срещу, ще протестираме и ще отстояваме правата си. Повечето партии са срещу повдигането на налога за бранша.
Емил Коларов, ръководител на Сдружението на заведенията в България

Коларов счита, че пониженият Данък добавена стойност е довел до изсветляването на сектора и към този момент не е най-сивият от стопанската система. Той предложи страната да насочи напъните си към бранша на услугите – поправки, направа на мебели, фризьори, козметици и др.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР