Сдружение "За Земята" изпрати петиция до вицепремиера Томислав Дончев, еврокомисаря

...
Сдружение "За Земята" изпрати петиция до вицепремиера Томислав Дончев, еврокомисаря
Коментари Харесай

Спрете проекта за изграждане на инсталация за горене на отпадъци в София!

Сдружение "За Земята " изпрати петиция до вицепремиера Томислав Дончев, еврокомисаря Елиза Ферейра и президента на Европейската капиталова банка Вернер Хойер с гледище за неотложно прекъсване на плана за създаване на апаратура за горене на боклуци в София.

"Ние, жителите на Република България, настояваме за неотложно прекъсване на плана за създаване на апаратура за горене на боклуци и вложение на средствата в цялостна смяна на системата за ръководство на отпадъците. Настоящата спешна обстановка демонстрира още по-ясно потребността от смяна в ръководството на публични средства и в потребността да се влага в хората за основаване на устойчиви и новаторски решения, включително, ръководството на боклуци ", се споделя в петицията.

Преди месец общинските съветници от "Демократична България " в Столичния общински съвет настояха Столична община да се откаже от инсинератора и да пренасочи средствата за градежа на оборудването към ограничения за ограничение на епидемията, ограничения за омекотяване на икономическия удар и дълго отлагани вложения с отношение към здравословната среда на живот. Те са уверени, че режимът на изключително състояние в страната дава на Столична община неповторима опция да вземе мощно и навременно решение – да пренасочи плануваните 310 млн. лв. за създаване на апаратура за изгаряне на боклуци в центъра на София към ограничения против болестта от ковид и перспективни за околната среда и здравето на хората вложения.

"Договорът за заем от 130 милиона лв. от Европейска инвестиционна банка би трябвало да бъде преустановен и Столична община да резервира оптималната платежоспособност, от която да се възползва при нужда за справяне с рецесията ", безапелационни са от групата на "ДБ " в СОС.

Според тях част от гранта по оперативна стратегия „ Околна среда” в размер на 180 милиона лв. би трябвало да бъде незабавно пренасочена към съоръжение на лечебни заведения, а друга част – към действия за повишение на енергийната успеваемост на учебни заведения и общински здания като саниране и монтиране на фотоволтаични и отоплителни панели. Това е инвестиция в по-чист въздух и здравословна градска среда, която ще сътвори спомагателна претовареност в строителния отрасъл и ще снижи разноските на общината за поддръжка на тези здания.

В края на април Топлоелектрическа централа "Бобов дол " разгласи, че има намерение да спре горенето на нерегламентирани боклуци. Това излиза наяве от писмо на топлоцентралата до основния прокурор Иван Гешев. Решението идва след инспекция, предоставена от Върховната административна прокуратура на министъра на околната среда и водите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР