Сдружение Врачанските къщи се обръща с призив към коренните жители

...
Сдружение Врачанските къщи се обръща с призив към коренните жители
Коментари Харесай

Сдружение Врачанските къщи с призив към кореняците

Сдружение „ Врачанските къщи ” се обръща с апел към коренните поданици на града за помощ, научи организация BulNews. Организацията набира информация във връзка със основаването на огромно първокласно издание - Памет за врачанските частни домове и здания, строени до 1950 година /съществуващи през днешния ден или не/ и родовете и жителите, живели в тях.
Предоставената информация е належащо да е в следния ред:
1.Данни за постройката:
- точното настоящо местонахождение през днешния ден /или до събарянето на сградата/, прецизен адрес;
- годината или почти интервала на построяване;
- името на архитекта /студиотто/ или майсторите строители, в случай че се знае;
- изтъкване източника на сведенията /данни от нотариален акт, мемоари, вградени дати в постройката, мемоари от баби, дядовци, роднини/.
Сдружението разчита текстът да бъде съпроводен от съпътстваща фотография /копие/ на къщата.
2. Данни за хората /родовете/, живели в постройката.
Изключително скъпо е да се опише четливо в границите на две, най-много три общоприети листа освен данните за постройката, а и на притежателите, на рода и хората, обитавали там, както и дребни историйки и случки, посредством които да се усети атмосферата на тогавашния градски дом.
3. Обезателно подателят на информацията да уточни своите данни за противоположна връзка:
- име, телефон, имейл;
- специалност, в това число преди пенсиониране, съгласно случая;
- други биографични данни.
„ Врачанските къщи ” прецизно ще съблюдават разпоредбите и ще цитират източниците при издание на селекционираните събрани и отговарящите на условията сведения. Запазваме си правото да бъдат професионално редактирани сведенията.
4. За приемане на информацията от 1 март до 31 май 2023 година в пощенската палата се бъде наета пощенска кутия, чиито номер ще бъде разгласен в допълнение.
" Скъпи съграждани и съидейници, в този момент е моментът да се активизираме и кой каквото има да каже - да го обмисли и да го напише. Като умни и рационални хора, дано създадем изпитание да опишем и предадем на идващите след нас това, което знаем и помним за тогавашната Враца. Те ще са признателни, а ние задоволени като хора, изпълнили дълга си. Нека си пожелаем триумф в това огромно и не леко начинание! Всяка, въпреки и дребна, само че добре разказана история ще е скъпа за Враца, за всички ни! ", пишат от " Врачанските къщи ".
Амбицията на сдружението е благодарение на хората да се направи едно мемориално /паметно/ издание за материалното /къщите/ и духовното /спомена за родовете и хората/ в нашия град, което да е правдиво, само че и задоволително налично и известно четиво за всички.
Регионалният исторически музей във Враца се причислява към апела на съдружие " Врачанските къщи " и допълват, че отдел Нова история в РИМ провежда поредност от родови срещи на наследници от остарели врачански родове и за задачата молят всички, които са заинтригувани от тематиката, да пишат на и-мейл
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР