Сдружение Отвори очи посрещна във Варна индийски експерт, който имат

...
Сдружение Отвори очи посрещна във Варна индийски експерт, който имат
Коментари Харесай

Индийски експерт във Варна: Зависимостта започва с удоволствие и завършва с болка!

Сдружение " Отвори очи " посрещна във Варна индийски специалист, който имат богат опит при справяне с използването на дрога измежду подрастващите, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Шибенду Батачардже е получавал два пъти национална премия в Индия за програмата, която е направил. Той показа, че използването на опиати измежду подрастващите освен в Индия, само че и в целия свят, е голям проблем. 

" Разчитаме на неговата помощ при сблъскането ни с българските тийнейджъри с проблематично държание, редовно употребяващи разнообразни опиати. За България ние сме втората стратегия, която се занимава с малолетни, и първата за страната вид дневен стационар ", разяснява Налия Шулика, началник на център " Отвори очи ".  

" Работя към този момент 15 години с малолетни, които използват опиати. Това е доста сериозен проблем в целия свят. Най-шокиращото е ранната възраст на деца, които използват опиати, 9-10 години. В Афганистан съм виждал 3-4 годишни деца, които използват хероин, даден от родителите им. Това е световен проблем, само че бях сюрпризиран, че в България съгласно данни от Европейската комисия 27% възпитаници от 9-12 клас използват опиати. 

Прави ми усещане тук, че доста възпитаници пушат цигари в учебните дворове. Това може да не е толкоз сериозен проблем, само че е предпоставка да се посегне и към опиатите. Затова е доста значимо да предприемем нещо за всички подрастващи. Зависимостта е нещо, което стартира на драго сърце, само че приключва с болежка. Затова първата стъпка е да признаем, че има проблем. След това да се предприеме нещо. 

Програмата е ориентирана към подрастващите, които да придобият житейски умения. Важно е те да подобрят взаимоотношенията си с връстници, родители, учители. 

Младите хора одобряват моделите на своите връстници, те търсят изява отвън фамилията, техните родители са като Хитлер за тях. Трябва да ги научим по какъв начин да споделят " НЕ " на неприятното и " ДА " на положителното, с цел да не се въвличат в престъпни действия. 

В Индия има 300 милиона индийци, които използват опиати през 2020 г.  От тях 100 милиона умират от интоксикация. Огромен проблем е, че 9-годишни деца всеобщо пушат марихуана и дишат лепило. Имаме случаи, в които деца убиват родителите си, които се пробват да им наложат възбрана да използват дрога ", показа Шибенду Батачардже. 

Той добави, че пандемията и обществената изолираност въздействат върху използването на дрога, защото самотата постоянно е причина един младеж да прибегне до опиатите. Според Шибенду най-опасен и гибелен си остава хероинът.

Какво още показа специалистът, вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР