Сдружение Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма иска откриване на

...
Сдружение Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма иска откриване на
Коментари Харесай

Лекари искат постковид да се лекува по клинична пътека

Сдружение " Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма " желае разкриване на клинични пътеки за лекуване на постковид. Това оповестиха от сдружението на конференция в Българска телеграфна агенция.

80% от прекаралите болестта имат симптоматика, безапелационни са експертите.

Все още лекарите у нас не знаят какви проучвания да пуснат, няма и тъкмо слагане на диагноза за постковид - за разлика от Англия, където 91 клиники лекуват пациенти с постковид с разнообразни признаци, уточни доктор Павлина Михайлова.

Проф. Чавдар Ботев разясни, че у нас " постковид синдромът се подценява ", а той съществува даже и при прекаралите вируса леко. Основни увреждания са автоимунните болести - диабет, бял дроб, черен дроб, обща отмалялост, мозъчна мъгла, меланхолия, бодърствуване . Лекарите предлагат пациентите да си наблюдават сатурацията, като тя би трябвало да е в границите на 95-97%, както и да създадат гръдни проучвания.

Д-р Ботев посочи, че сдружението упорства да се проучат новите проби за коронавирус в света, защото PCR-тестът се прави като второстепенен тест. Искат още при персоналните лекари да се пусне панел за проучване на автоимунни болести и смяна в биологичната диагностика, а постковид синдромът да се одобри за холистично заболяване.

От Сдружение " Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма " упорстват средствата за лекуването да се заложат тази година в бюджета на НЗОК, желаят и откриване на клинични пътеки за лекуване на постковид.

Национална пациентска организация поддържа тези претенции, заради което ще се подпише общо писмо и ще се изпрати в Министерство на здравеопазването.

Пресконференцията е част от осведомителната акция на плана " Здрави след Ковид 19! ", който се извършва по Програма " Европа 2022 " на Столична община.
 Повторният COVID-19 е по-опасен
Повторният COVID-19 е по-опасен

Той носи по-големи непосредствени и дълготрайни опасности за здравето
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР