Сделките с инвестиционни имоти в страната през първите шест месеца

...
Сделките с инвестиционни имоти в страната през първите шест месеца
Коментари Харесай

Сделките с инвестиционни имоти през първите шест месеца са за над 83 млн. евро

Сделките с капиталови парцели в страната през първите шест месеца на годината възлизат на над 83 милиона евро, се показва в отчет на " Колиърс " (Colliers), оповестиха от компанията. Целият размер е осъществен през първото тримесечие на 2023 г.

49 % от покупко-продажбите са с офисни площи, следвани от земя за градеж - 32 %, здания със смесено предопределение - 13 % и индустриални парцели - 5 %.

Местните вложители стоят зад 65 % от общия капиталов размер през първата половина на годината. За този интервал размерът на преводите със спекулативни парцели доста превъзхожда този на покупко-продажбите с активи, генериращи приход. Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи резервират стойностите си от 2022 година - 7,75 %. Без смяна остава и параметърът за индустриалните и логистичните парцели - 7,5 %, регистрират от " Колиърс ".

В отчета се отбелязва, че наклонността, която се следи в Западна Европа за забележителен спад на капиталовите размери главно заради по-високите лихвени проценти, се чака да афектира и България, само че в доста по-малка степен - поради по-слабата задлъжнялост на локално равнище и ниските равнища на междубанково финансиране. Независимо от това, търсенето на качествени капиталови парцели ще продължи, само че преводи няма да се осъществят непременно. Инвеститорите ще преглеждат опциите на пазара с изключително внимание върху тяхното качество и резистентност, разясняват от " Колиърс ".

Основно предизвикателство пред бизнес парцелите ще остане непредвидимостта на бизнес климата. Това ще продължи да въздейства върху решението за капиталова покупка, като удължи времето за взимане на решение, до момента в който се проучват в детайли и задълбочено пазарните опасности, се отбелязва в отчета.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР