Сделките с имоти в Пловдив са се увеличили с 31%

...
Сделките с имоти в Пловдив са се увеличили с 31%
Коментари Харесай

Най-висок ръст на сделките с имоти в Пловдив за година! Ипотеките също скочиха с 33%

Сделките с парцели в Пловдив са се нараснали с 31% на годишна база през 2021 година. Общо 18 916 парцели са били обект на покупко-продажба и дарения под тепетата . На този декор през миналата година покупко-продажбите са били с 4453 по-малко, или общо 14 463 .

Традиционно последното тримесечие от годината е било желан интервал за подписване на имотни покупко-продажби като през интервала е регистрирано съществено нарастване с над 20% по отношение на предходните тримесечия. Само за последните 92 дни на 2021 година са подписани 5716 покупко-продажби с парцели под тепетата, до момента в който през предходните интервали са били надлежно: 3644 покупко-продажби ( януари-март) , 4892 покупко-продажби (април-юни), 4664 покупко-продажби (юли-септември) .

Ипотеките в Пловдив също са нарастнали с над 33% на годишна база. Всяка четвърта договорка с парцел е била финансирана от банката , а обектът на покупко-продажба - ипотекиран, демонстрират данните от Агенцията по вписванията. Общият брой на вписаните за година ипотеки под тепетата е 4956 , при 3721 през миналата година. Традиционно договорните ипотеки са доста повече - 3721 броя, за разлика от законните, които са 992 броя.

В страната междинното нарастване на покупко-продажбите за последните 12 месеца е 28%. У нас за година са осъществени 247 937 покупко-продажби с парцели при 193 566 през миналата година.

Град Пловдив заема второ място с най-интензивен заможен пазар, до момента в който в София обект имотните покупко-продажби са били 36 836 или с 8680 повече от година обратно, когато са осъществени 28 156 покупко-продажби.

Според анализатори на пазара броят на покупко-продажбите е безусловно рекорден за последното десетилетие и може да се съпоставя с равнищата от 2008 година.

" Очакваме през актуалната година равнищата на покупко-продажбите да останат устойчиво високи даже да не съумеят да надминат значително миналогодишните ", уточни пред наш кореспондент Ана Симидчиева, брокер от .

От имотната организация показаха още, че в случай че няма съществено повишение на лихвените проценти по заемите, банковото кредитиране ще остане мощно застъпено на имотния пазар.

По думите на Симидчиева това, че три на всеки четири покупко-продажби се реализират без ипотека, демонстрира, че към момента има сериозен свободен финансов запас, а инфлацията и други стопански фактори са съдействали до капиталовия порив на физически лица и бизнес клиенти да вложат парите си в недвижимо имущество.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР