Сделката за продажбата на ТЕЦ-Варна на фирма на бившия транспортен

...
Сделката за продажбата на ТЕЦ-Варна на фирма на бившия транспортен
Коментари Харесай

Купувачът на ТЕЦ-Варна смята да пусне скоростно един от блоковете й

Сделката за продажбата на ТЕЦ-Варна на компания на някогашния транспортен министър Данаил Папаззов получи зелена светлина от Комисията за защита на конкуренцията, от чието решение излиза наяве, че проектите на новия притежател са да възобнови употребата на спряната през януари 2015 година централа, преоборудвайки я да работи на природен газ, а освен да употребява пристанището й, каквито подозрения имаше.

Фирмата " Сигда " ООД бе определена в края на октомври за покупател на ТЕЦ-Варна в процедура, извършена от досегашния притежател на въглищната електроцентрала – чешката ЧЕЗ. Детайли по договорката към момента не са оповестени, само че се чака след разрешението от антимонополната комисия тя да бъде финализирана до края на годината.

Все още вървели разяснения по прехвърлянето на акциите и банковите сметки на сдружението, чийто регистриран капитал е 8.505 млн. лева

От импортираното в Комисия за защита на конкуренцията съобщение за концентрацията излиза наяве, че задачата на новия притежател е да модернизира и реконструира оборудването на въглищната централа, която бе затворена, тъй като не отговаряше на екологичните условия на Европейската комисия. ЧЕЗ в началото имаше желание за преоборудва централата и вместо въглища тя да употребява природен газ, само че се оказа, че планът за екологизацията на ТЕЦ-а на стойност 100 млн. евро не е доходоносен за чешката компания. Още преди да затвори централата, компанията смяташе, че планът за газификацията й е рисков поради политическия риск при съветските газови доставки у нас.

В последните години обаче цената на синьото горива падна, а и след антимонополното следствие на Брюксел против " Газпром " и уговорките от страна на съветския тръст, с цел да избегне многомилиардните санкции, газовите доставки са по-сигурни и предсказуеми.

Намерението на " Сигда " е да преоборудва на газ и да пусне в употреба блокове 4, 5 и 6, където към този момент е било стартирано създаване на газова апаратура. Купувачът има намерение да влага в дооборудване на газовата установка и въвеждане в употреба на един от блоковете в оптимално къси периоди - в границите на 3-4 месеца ", написа в уведомлението на сдружението до Комисия за защита на конкуренцията.

Това значи, че през пролетта може да проработи един от блоковете на електроцентралата и енергийната система да се снабди с гъвкава мощ, която може да се пуска и стопира бърза и да балансира потреблението и от каквито има потребност мрежата ни.

Плановете на сдружението са най-много шест месеца по-късно да проработи още един блок на централата.

Като цяло купувачът има желание да възобнови активността на ТЕЦ-Варна и тя още веднъж да придобие статута си на стратегически енергиен обект.

В момента първите три блока на централата нямат право да работят, само че в Министерството на енергетиката и в Комисията за енергийно и водно контролиране има постъпило при започване на ноември писмо, с което се желае да се възобновят лицензите им.

Очакванията са " Сигда " да развие и пристанището на електроцентралата, ситуирано край Езерово, на което са се доставяли вносни въглища за употребата й. Доколкото Папазов като някогашен шеф на пристанище-Варна има огромен професионален опит в ръководството на такава инфраструктура, прогнозите са портът да се трансформира за други транспорти.

По неофициална информация " Сигда " е подготвила капиталова стратегия за тази цел, само че сдружението счита да разгласи съответните си проекти откакто дефинитивно се завърши договорката и получи акциите на сдружението.

" Сигда " ООД е благосъстоятелност на Данаил Папазов и щерка му Ивелина Папазова, а синът му Станислав Папазов е съуправител на компанията, която се занимава с пристанищна активност и обвързваните с нея агентиране и комерсиално обслужване, спедиция, капиталова, инженерингова и други действия. Дружеството е с капитал от 5 хиляди лв., а за 2016 година регистрира доходи над 7 млн. лева

ЧЕЗ стана притежател на ТЕЦ-Варна през 2006 година, когато заплати на страната 206 млн. евро. Колко ще получи в този момент чешката компания от продажбата на актива си, не се знае.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР