Сделката за ЕВН е пример за брутална пазарна манипулация. Това

...
Сделката за ЕВН е пример за брутална пазарна манипулация. Това
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев: Сделката за ЕВН е пример за брутална манипулация

Сделката за ЕВН е образец за брутална пазарна операция. Това сподели основният изпълнителен шеф на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев, който бе разпитан по делото за продажбата на 33% държавен дял в електроразпределителното сдружение. Подсъдими са издателят Иво Прокопиев, някогашните министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и трима мениджъри в " Булброкърс ".

В качеството си на някогашен началник на Комисията по финансов контрол в интервал 2010 – 2016 година Стоян Мавродиев даде показания пред профилирания съд, където върви делото.

„ Аз неведнъж споделям през годините, че това е типичен образец за брутална пазарна операция, довела да съществено нарушаване на ползите на българската страна, изразяващо се в загуба на десетки милиони левове. От една страна, това е нанесло вреди на българския бюджет и на данъкоплатците, а от друга – препятствало е опцията тези средства да отидат за потребни действия “, разяснява Мавродиев.

Според него поради дейностите на „ Булброкърс “ страната ни не съумяла да реализира действителната пазарна цена, на която да продаде оставащия държавен дял на енергоразпределителното сдружение, с което доста бил ощетен държавният бюджет.

„ След като направихме инспекциите на „ Булброкърс “, след приключването на аукциона за продажбата на акциите на ЕВН, тогава се откриха всички нарушавания “, посочи някогашният началник на КФН.

Според него тогава разновидностите били два. Първият – всичко купува ЕВН, а вторият – блокиране на останалите предложения, тъй че никой различен да не може да купи акции, което на процедура проваля аукциона. „ Очевидно се е осъществила хипотезата по вид едно “, добави Мавродиев. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР