Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина

...
Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина
Коментари Харесай

Токът няма да поскъпне заради продажбата на ЧЕЗ, увери шефът на КЕВР

Сделката за ЧЕЗ по никакъв метод няма да е причина за повишение на цената на тока. Това съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов.
„ Сключването на такава договорка, без значение кой е купувачът, по никакъв метод не влия върху цената на електрическата енергия. Тя се дефинира по ясна методика. В случая няма никакъв ценообразуващ детайл, обвързван с прекачване на акции”, акцентира той.
„ Прехвърляне на акции от ЧЕЗ към „ Инерком “ не може да бъде проверявано от Комисията за енергийно и водно контролиране, преди завършването на договорката “, добави още Иванов пред БНР.
По думите му контролът преди подписване на договорката би трябвало да се реализира по параметри, които не са в пълномощията на КЕРВ.
„ Ние се произнасяме в два категорично написани случая. Когато се прави предписание с имущество, с което се реализира лицензионна активност на едно енергийно сдружение. Няма сходна догадка, тъй като имуществото на лицензираните сдружения ЧЕЗ „ Електро “ – България и ЧЕЗ „ Разпределение “ - България остава в целокупност. Вторият случай, в който може да се произнесем, е когато се правят други покупко-продажби – те са категорично изброени, 4 на брой, в член 92 от Наредбата, само че единствено в случаи, когато договорката се реализира от лицензиант, а лицензиантите са ЧЕЗ „ Електро “ и ЧЕЗ „ Разпределение “. При това, с цел да се произнесе Комисията, би трябвало да постъпи, според процедурата, заявление от тези сдружения и ние в едномесечен период се произнасяме. Няма подозрение, че в случай че след завършване на договорката в един предстоящ миг сходно заявление постъпи в КЕВР, ние ще се произнесем, с цел да защитим публичния интерес “, изясни Иван Иванов.
Междувременно Българска социалистическа партия започва подписки договорката за ЧЕЗ в доста обитаеми места в страната. Соцдепутатите са пратени в изборните си региони със задача да започват акцията по места, в самодейността са включени и членовете на Националния съвет на партията. Позицията на Българска социалистическа партия е за повреждане на договорката с определения от чешката държавна компания покупател - " Инерком ", и 100% изкупуване на активите на приватизираното през 2004 година електроразпределително дружество.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР