Сделката за ЧЕЗ е замислена като една тайна продажба на

...
Сделката за ЧЕЗ е замислена като една тайна продажба на
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Има очевидна договорка с българската държава в сделката за ЧЕЗ

Сделката за ЧЕЗ е замислена като една загадка продажба на безусловно незнайни хора, зад които стоят избрани персони, със съдействието на българската страна. Това сподели в „ Тази сутрин” по bTV някогашният енергиен министър Румен Овчаров. Според него това е договорка, която неизбежно включва сделки във връзка с арбитража.

„ Няма по какъв начин да се ангажира новият притежател, в случай че не се ангажира българската страна, а тя може да се ангажира, като авансово се контракти с ЧЕЗ за избрана сума. Очевидно сумата е към 300 милиона, като е стихотворец ангажимент част от нея да се върне към новия притежател. Затова и той с такава лекост дава тази висока цена, която е безусловно нереална”, акцентира Овчаров.

По думите му цената на ЧЕЗ е повишена 1,5 пъти. Няма по какъв начин страната да не взе участие в тази договорка, безапелационен е той.

„ Има явна сделка с присъединяване на българската държава”, уверен е Овчаров. „ КЕВР бяга от отговорност, в случай че има всички права по закон и по разпоредба да се намеси”, добави някогашният енергиен министър.

Според него от ЧЕЗ не са предложили на българското държавно управление да изкупи сдружението в България.

„ По-скоро са предложили някакви съглашения във връзка с арбитража. ЧЕЗ се пробва да се измъкне от България по терлици в една доста комплицирана обстановка. От една страна, да продаде активите си на извънредно висока цена, въпреки това, в случай че успее да се споразумее по арбитража да прибере още една голяма купчина пари, а в случай че не успее, да си остави вратата отворена, само че към този момент получили огромната сума за активите в България”, счита Овчаров.

„ Влизането, и то по този лаишки метод, на страната в тази договорка на последния стадий с настояването за надзорен пакет от 34%, не знам на кого изобщо може да му пристигна на акъла. То дава пряк аргумент на ЧЕЗ да каже: Ето те по тази причина ни малтретираха до момента, тъй като желаят да ни вземат. Не знам Бойко Борисов и всички корифеи към него не се ли сещат, че те към този момент 100% са изгубили този арбитраж с тази глупава акция за придобиване на мажоритарен дял”, разяснява той.

Той дефинира като неуместна концепцията АЕЦ „ Белене” да бъде обновен като общобалкански план. „ Не се прави по този начин, първо си анулира мораториумите, разгласи, че планът е доста преференциален и че търсиш вложители, и тогава лансирай теза за Балканите”, означи Овчаров.

Оборудването за „ Белене” е завито с найлони и по този начин стои на дъжда, снега и вятъра, добави още той. По думите му затова то може да се окаже негодно.

„ Обявиха поръчка, с цел да създадат навеси в края на октомври, в края на ноември оповестиха победител за 236 хиляди, декември той се отхвърли, тъй като парите са малко. Едва в края на февруари афишират нова поръчка. Срокът на запазване на оборудването без проверка на консервацията е не повече от 6 месеца. Шестте месеца за някои от частите минаха преди повече от година”, уточни Румен Овчаров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР