Сделката ще осигури достъпа на Total до петролните залежи на

...
Сделката ще осигури достъпа на Total до петролните залежи на
Коментари Харесай

Total придобива петролния бизнес на Maersk за 7.45 млрд. долара

Сделката ще обезпечи достъпа на Total до петролните находища на Maersk в Северно море, оценени на 1 милиарда барела.

© Pool Още по тематиката
Фирмите трансформират тактиката, с цел да дават отговор по-бързо на трендовете
11 авг 2017
Политически и цивилен напън преди изборите прави бъдещето на изследването и добивите в архипелага Лофотен извънредно неразбираеми
9 авг 2017
Лидерите в сектора търсят способи за стимулиране на облагите
28 юли 2017
BP Midstream Partners се чака да бъде листната до края на годината
20 юли 2017

A.P Moller-Maersk Group, прочут и като Maersk, е датски бизнес конгломерат с действия в региона на превоза, логистиката и енергетиката. Maersk е най-големият оператор на контейнеровози и кораби за доставки в света от 1996 година насам и развива бизнес и в България. Централата на компанията е в Компанията, има филиали и офиси в 130 страни и към 88 хиляди чиновници. Maersk Oil е учредена през 1962 година и поема активността на Dansk Undergrunds Consortium в датската част на Северно море през 1986 г.[more]]
Френската Total ще придобие Maersk Oil, петролното поделение на датската транспортна и логистична компания A.P Moller-Maersk (APMM). Цената на договорката е 7.45 милиарда $, като това е една от най-големите в петролната промишленост след срутва в цената на суровината през 2014 година, оповестява Bloomberg. Според френския колос договорката ще увеличи облагата и паричните му потоци и ще усили вероятностите пред дивидентите му.

За договорката

Според изискванията на договорката AP Moller Maersk ще получи 4.95 милиарда $ под формата на акции вTotal, а френската компания ще поеме 2.5 милиарда $ от дълга на Maersk Oil. Така придобиването се прави оценка на 7.45 милиарда $, което е над прогнозите на анализаторите. В резултат на това акциите на Maersk нарастнаха с към 5.7% в часовете преди началото на постоянната борсова сесия в понеделник.

Осъществяването на договорката ще направи APMM притежател на 97.5 млн. от акциите на Total, еквивалентни на към 3.76% от френската компания. По този метод един от световните водачи в региона на превоза и логистиката ще се трансформира във втория максимален акционер на френския петролен колос.

Ефектите

Сделката сред Total и Maersk ще сътвори съществени благоприятни условия за развиване и за двете компании, разширявайки и затвържадавйки наличието им в Северно море, където са едни от най-перспективните петролни залежи. Придобиването ще обезпечи на Total достъп до петролните находища на Maersk, оценени на близо 1 милиарда барела, 80% от които се намират в Северно море. От френската компания оповестиха, че чакат вследствие на договорката производството им да нарасне с към 160 хиляди барела дневно, като в следствие да усилят този принос от бизнеса на Maersk до над 200 хиляди барела на ден през 2020 година Придобиването на Maersk също по този начин ще утвърди Дания като районен център за всички интервенции на Total в Северна Европа и Холандия, което се чака да се отрази удобно и на към този момент съществуващия бизнес на френската компания в района.

Придобиването на Maersk Oil е в сходство с думите на Патрик Пуян, основен изпълнителен шеф на Total, от края на предишния месец, когато той съобщи, че утвърждава и разчита на сливанията и придобиванията в петролния бранш, с цел да подтикват растежа на петролния колос. Сделката е част от възходящия брой транзакции в енергийния отрасъл след рецесията в цената на петрола през 2014 година Със своите 7.45 милиарда $ интервенцията сред Total и Maersk се подрежда на второ място по стойност за последните три години след придобиването на BG Group от Royal Dutch Shell за 52 милиарда $ през 2015 година

Как се приема договорката

" Прибавянето на създаваните от Maersk Oil благоприятни условия и притежаваните от компанията висококачествени активи към нашия бизнес ще сътвори водещ интернационален оператор в Северна и Западна Европа, което ще утвърди Дания като районен хъб, котва за бизнеса на Total в Северно море. Благодарение на достиженията на Maersk Oil в софтуерно и оперативно отношение и опита и мощната финансова позиция на Total, имаме изключителната опция да засилим обединената си конкурентна позиция в няколко съществени района и да си осигурим напредък и увеличение на пазарната стойност ", разяснява Патрик Пуян договорката. От Total чакат взаимното начинание с Maersk в Северно Море да генерира към 400 млн. годишно, започвайки от 2020г.

" Високата оценка на Maersk Oil от Total е доказателство за качеството на петролното ни поделение. Споразумението ще укрепи финансовата еластичност на A.P. Moller-Maersk и ще сътвори свободни средства, посредством които компанията да концентрира бъдещото си развиване върху растежа в областта на контейнерния превоз, пристанищата и логистиката ", сподели Сьорен Скоу, основният изпълнителен шеф на APMM, затвърждавайки мнението, че разделянето на датския конгломерат с петролното му поделение въплъщава опита на компанията да се концентрира върху основния си бизнес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР