Сделката с Либия, намалила драстично броя на мигрантите, достигащи до

...
Сделката с Либия, намалила драстично броя на мигрантите, достигащи до
Коментари Харесай

Усилията за спиране на мигрантите може да навредят на левицата на изборите в Италия


Сделката с Либия, понижила фрапантно броя на мигрантите, достигащи до крайбрежията на Италия, може да постави завършек на така и така намаляващите очаквания на левоцентристката Демократическа партия (ДП) да остане на власт идната година, защото на нея се опълчват евентуалните й съдружни сътрудници.

Сделката бе контрактувана през февруари и е подкрепяна от италианското общество, от крайнодесните партии и от партиите, противопоставящи се на върхушката, които водят в допитванията до публичното мнение. Тя обаче провокира рецензии от Организация на обединените нации, правозащитни групи и огромна част от италианската левица. Съгласно съглашението Италия и Европейски Съюз дават обещание да финансират лагери за мигранти в Либия. Рим също по този начин поема уговорката да образова либийските крайбрежни патрули като част от енергичните ограничения против мигрантите, потеглящи на рисковано пътешестване по море до Европа. Заради договорката обаче стотици хиляди мигранти се оказаха блокирани в Либия, където филантропични групи споделят, че те са държани при ужасяващи условия, купувани и продавани, и всеки ден стават жертва на закононарушения.

Сред италианските политици, искащи промени на съглашението, е Ема Бонино, някогашен външен министър в левоцентристко държавно управление. " Винаги съм подлагала на критика това съглашение с Либия. Това е като корк в бутилка, който не може да се задържи ", сподели Бонино. " Италианците имат чувството, че са завладяни от чужденци мюсюлмани. Това не е правилно. Страхът е фантастично (средство) за продобиване на избори, само че просто е ненужен за управление на миграцията ".

Бонино обмисля да основе проевропейска партия с други фигури с леви убеждения, които да поддържат Демократическата партия в навечерието на изборите, които би трябвало да бъдат създадени до май следващата година.

Друга рецензия против съглашението с Либия бе отправена от Джулио Маркон, ръководител на групата на партия Италианска левица в долната камара на Народното събрание. " Не можем да сме съучастници във връщането обратно на мигранти ", сподели той. Левите гласоподаватели взимат драговолно филантропичните полезности, добави Маркон, чиято групировка до момента отхвърля съюз с Директива за птиците.

Антиимигрантските партии печелят

Директива за птиците се нуждае от поддръжката на други партии, по-специално вляво. В извършено неотдавна изследване на публичното мнение тя се подрежда с 24 % след Движение " Пет звезди ", което има 29 %. Десноцентристката коалиция, включваща антиимигрантската партия Северна лига, партията на Силвио Берлускони " Форца Италия " и крайнодясната партия " Италиански братя " има общо 36 %.

Сделката с Либия, която е по модела на сходно съглашение сред Европейски Съюз и Турция, се оказа сполучлива за понижаване на мигрантския поток в Италия. Броят на пристигналите е намалял през тази година с една трета в съпоставяне със същия интервал предходната година. Само през октомври броят на новопристигналите е намалял с към 80 % на годишна основа.

Обикновените италианци, обезпокоени от идването на към 600 000 мигранти през последните четири години, приветстваха тази наклонност. Допитване на организация Ес Дабъл ю Джи (SWG) от по-рано тази седмица сподели, че две трети от италианците не желаят повече имигранти, страхувайки се, че те ще им лишават работни места и че престъпността ще се усили.

Северната лига, възползвайки се от антиимигрантските настроения, усили известността си двойно - до към 15 % - през последните 3 години. Лидерът й Матео Салвини упрекна " подправените бежанци ", че " завладяват " Италия и донасят престъпност. За да не остане по-назад, претендентът за министър председател на Движение " Пет звезди " Луиджи Ди Майо сподели през лятото, че корабите на благотворителни организации, прибиращи мигранти от препълнените и необезопасени лодки в морето, " правят таксиметрови услуги ".

Съгласно февруарската договорка либийските крайбрежни патрули до момента са прибрали към 20 000 мигранти, включително и бежанци. Те са затворени в центрове за задържане, където могат да останат за неустановен период.

Миналата седмица висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида назова европейската поддръжка за либийските крайбрежни патрули " безчовечна ", тъй като прехванатите мигранти са затваряни и подлагани на " невъобразими ужаси ".

Бившият общоприет секретар на Организация на обединените нации и нобелов лауреат за мир Кофи Анан сподели, че либийската договорка навежда на мисълта, че Италия е съизвършител в нарушаването на Женевската спогодба, която постановява, че бежанците не могат да бъдат връщани на място, на което може да бъдат преследвани. " Според конвенцията вие не можете да ги връщате назад. Но в случай че се договорите с някой различен да им пречи да се придвижват, тогава вие сте съизвършител ", съобщи Анан при посещаване в Рим този месец.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР