Сделката предвижда създаването на 30 кладенца и два газопровода. Още

...
Сделката предвижда създаването на 30 кладенца и два газопровода. Още
Коментари Харесай

Total подписва сделка за 4.8 млрд. долара с Иран

Сделката планува основаването на 30 кладенца и два газопровода.

Още по тематиката
За да падне арабската обсада, Доха би трябвало да закрие турската военна база в страната и да приключи дипломатическите си връзки с Иран

Анализаторите са на разнообразни отзиви по какъв начин ще върви цената на петрола до идната година

Британската корпорация също възнамерява да употребява преимуществата на изкуствените интелекти при създаването на нефтени залежи

Петролният колос възнамерява IPO в опит да се оправи с насъбраните си отговорности и да обезпечи финансиране за създаване на нови залежи

Целта е да се открие какви количества от петрол и вероятно газ има в находището

Конфликтът сред Турция и Европейски Съюз на фона на засиления интерес на европейски и американски компании за нови сондажи усложнява още повече енергийния пъзел

Френският енергиен колос Total се чака да подпише съглашение с иранското министерство по петрола за придобиването на правата за насърчаване на фаза 11 от South Pars (SP11) - най-голямото находище на природен газ в света. Сделката, която беше забавена с години заради глобите, наложени на Иран, е първата по-значителна инвестиция на западна енергийна компания в страната, оповестява Financial Times.

Total подписа авансово съглашение за присъединяване в разразботването на тази част от находището през ноември, осигурявайки си дял в размер на 50.1% от плана на стойност 4.8 милиарда $. Китайската държавна компания China National Petroleum Corporation и иранската Petropars също ще получат дялове в находището - надлежно от 30% и 19.9%. Подписването на това съглашение се чака да се реализира през днешния ден в наличието на представители на иранското министерство по петрола и на трите компании.

За съглашението

Първият стадий от 20-годишшния план планува вложения на стойност 2 милиарда $ в създаването на 30 кладенеца и 2 петролни платформи, които ще бъдат свързани със уреди за пречистване, ситуирани на брега. Очаква се SP11 да разполага с индустриален потенциал от 50.9 млн. куб. метра газ дневно, или 370 хиляди барела. Инвестициите ще бъдат осъществени съразмерно на дяловете на фирмите в находището, като по този метод Total ще би трябвало да вложи 1 милиарда $. Вторият стадий от развиването на плана ще включва основаването на офшорни уреди за компресиране на готовата продукция и облекчение на транспортната мрежа.

Енергийната компания, която участваше в създаването на етапи 2 и 3 от SP, беше принудена да изостави вложенията в находището през 2012 година, когато като Франция утвърди налагането на наказания към страната, в това число петролно ембарго. Плановете на Доналд Тръмп да наложи спомагателни наказания към Иран забавиха с още 6 месеца подписването на съглашението заради желанието на Total да разбере дали те ще се трансфорат в действителност, засягаща бизнеса на компанията. След като възбраните на американската администрация обаче се ограничиха единствено в областта на военната активност на Иран, Total се готви да възобнови добива в Персийския залив, където се намира находището.

Сделката основава благоприятни условия и за двете страни

Според Патрик Пуян, ръководител и основен изпълнителен шеф на Total, изборът на компанията за създаване на газовото находище е самопризнание за високото й равнище на софтуерно развиване и на дългогодишното партньорство с Иран. Той добави също, че от френската компания възнамеряват да изпълнят плана в сходство с всички настоящи интернационалните закони и правила. От Total също се надяват да получат подпомагане от страна на другите компании, които ще вземат участие в създаването на находището.

Сделката основава доста благоприятни условия за развиване пред Иран. Партньорството с Total показва очакванията на президента Хасан Рухани да подтиква развиването на частния бизнес. Приветстването на задгранични вложители в страната обаче опонира на протекционистката цел на Ислямската революционна армия. В резултат това самостоятелно звено на армията се е трансформирало в главен съперник на политиката на Рухани, целяща да възроди вложенията в петролните и газовите залежи.

Предварителни съглашения за присъединяване в създаването на други етапи от находището със иранското министерство по петрола са сключили още британско-холандската Shell и италианската Eni.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР