Сделката на века, както стана известна инициативата на Белия дом

...
Сделката на века, както стана известна инициативата на Белия дом
Коментари Харесай

Тръмп обяви сделката на века за Близкия Изток

" Сделката на века ", както стана известна самодейността на Белия дом за Близкия изток, беше оповестена преди минути във Вашингтон. Нейната цел е намиране на трайно решение на спора сред израелци и палестинци, продължаващ десетилетия. Показателно, президентът Доналд Тръмп разкри проекта, предстоящ от две години, на конференция дружно с израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Палестинците отхвърлиха самодейността, още преди да са чули какво съдържа тя.


Реално решение за съществуването на две обособени страни - това предлага проектът на Доналд Тръмп. В 80 страници в детайли са разказани идващите стъпки, които би трябвало да подхващат Израел и Палестина, с цел да се постави завършек на дългогодишния спор посред им. Според Тръмп предлагането е печелившо и за двете страни.

Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Ще работим за основаване на обособена територия в границите на бъдещата палестинска страна, когато бъдат изпълнени критериите за битие на такава държавност, в това число отказване от тероризма. Съгласно тази визия Ерусалим ще остане неделима - доста значимо - неделима - столица на Израел!

Малко по-късно в речта Тръмп даде обещание на палестинците столица в Източен Ерусалим, където Съединени американски щати ще открият посолство. Това предложение е добра основа за начало на директни договаряния, сподели още Тръмп. И добави, че е изпратил писмо до палестинския водач Махмуд Абас.
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Днешното съглашение е историческа опция за палестинците най- най-после да получат своя самостоятелна страна. След 70 години на слаб прогрес, това може да е последната опция, която им се дава. късмет
Нашата визия ще постави завършек на цикъла на взаимозависимост на палестинците от задгранична помощ, сподели още Тръмп. Искаме от палестинците да посрещнат предизвикването на мирното взаимно битие.

Израелският министър председател Нетаняху съобщи, че е подготвен да договаря с палестииниците, и че Съединени американски щати ще признаят еврейските селища на Западния бряг за част от Израел.

Планът беше подготвян от две години, като оттогава американският президент дава поредни сигнали за користолюбие към израелската страна. През декември 2017 Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел.

Часове преди да бъде разгласен, мирният проект на Тръмп провокира многохилядни митинги в палестинските територии. В линията Газа изгоряха американски и израелски флагове и портрети на Тръмп и Нетаняху.
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Ще работим за основаване на обособена територия в границите на бъдещата палестинска страна, когато бъдат изпълнени критериите за битие на такава държавност, в това число отказване от тероризма. Съгласно тази визия Ерусалим ще остане неделима - доста значимо - неделима - столица на Израел!Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Днешното съглашение е историческа опция за палестинците най- най-после да получат своя самостоятелна страна. След 70 години на слаб прогрес, това може да е последната опция, която им се дава.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предложи основаване на палестинска страна със столица Източен Ерусалим. Но в проекта му се съдържа изискване палестинците да съумеят да изградят постоянна система за самоуправление. Освен това Тръмп има намерение Съединени американски щати да признаят еврейските селища на Западния бряг на река Йордан за част от Израел. В подмяна на това израелската страна се съгласява на 4-годишен мораториум върху построяването на нови селища на палестинските територии.

Нови граници на Израел и признание на суверенитета на страната над по-голямата част на долината на река Йордан.

Отхвърлени са съвсем всички палестински претенции - не се приказва за палестинска страна и суверенитет, за унищожаване на израелските селища на Западния бряг.

Палестина към този момент разгласи, че отхвърля предлагането на Тръмп и упрекна администрацията му, че е пристрастна към Израел.

И не става дума за " трайно и заслужено " решение на палестинско-израелския спор. Предложенията са в прорез с предложенитото от Организация на обединените нации решение на спора въз основата на две самостоятелни страни, с граници от 1967 година.

Планът беше подготвян от две години, като оттогава американският президент дава поредни сигнали за користолюбие към израелската страна. През декември 2017 Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел. Решение, което напълно промени посоката на американската политика във връзка с спора.

Миналата година Вашингтон разгласи, че еврейските селища на Западния бряг на р. Йордан не са в нарушаване на интернационалното право.

Израелската страна укрепи пропускателните пунктове сред палестинския град Рамала и еврейските селища в региона.

Часове преди да бъде разгласен, мирният проект на Тръмп провокира многохилядни митинги в палестинските територии. В линията Газа изгоряха американски и израелски флагове и портрети на Тръмп и Нетаняху.

Конкурентните палестински фракции " Хамас " и " Фатах " приготвят взаимен отговор на самодейността на Вашингтон. Възможно е той да бъде денонсиране на мирните съглашения, реализирани в Осло през 1993 година.

След оповестяването на проекта, Нетаняху отпътува за Москва.

Опасенията на палестинските ръководители са, че благодарение на Тръмп израелците ще копират модела на апартейда в ЮАР. Израел ще наложи модел на апартейда.

Долината на река Йордан съставлява към 30 % от палестинските територии на Западния бряг. Там живеят към 65 000 палестинци.

Израелската войска разгласи през днешния ден, че усилва контингента си там. Министърът на защитата Нафтали Бенет съобщи, че въоръжените сили са подготвени за всевъзможни сюжети.

Русия разяснява скептично самодейността на Тръмп. Външният министър Сергей Лавров я окачестви като " метод, който е изцяло друг от възприетия от интернационалната общественост ". Нетаняху заяви, че на следващия ден ще отиде в Москва, с цел да запознае с детайлности съветския президент Владимир Путин.

И Тръмп, и Нетаняху са подложени на вътрешнополитически напън - развой за импийчмънт и обвинявания в корупция.

Преговори не е имало от 2014.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР