Сделка или не е за медийната свобода в Европа това

...
Сделка или не е за медийната свобода в Европа това
Коментари Харесай

Андрей Слабаков против създаване на европейска администрация за контрол на медиите

Сделка или не е за медийната независимост в Европа това предложение?
Андрей Слабаков, евродепутат и заместник-председател на Комисията по просвета и обучение в Европейския парламент, се опълчи на лансираната последните 3 месеца концепция за основаване на самостоятелна организация със личен юридически статут и обособена бюджетна линия, която да дава отговор за медийната независимост на страните членки на Европейски Съюз.

Според Слабаков посредством този метод за основаване на нова организация единствено и само ще се внесе спомагателна административна тежест, както и налице ще има доста изхарчени на вятъра средства.

В предлагането е написано самата организация да бъде представлявана от 27 самостоятелни специалисти от всяка страна, които ще дават мнение по тематики за независимостта на медиите. „ Твърдо поддържам всички самостоятелни публицисти и техните следствия и считам, че крайният резултат от договарянията е в интерес на нас, жителите, и правото ни да бъдем добре осведомени. Винаги има подозрения доколко може да се реализиране самостоятелност в медийното пространство. “, сподели Слабаков.

Слабаков изрази и изключително огромното значение за високите стандарти за бистрота на медийната благосъстоятелност и финансирането, както и спомагателните гаранции за самостоятелност и бюджетна непоклатимост на държавните медии.

Вчера, 15 декември 2023, Европейският парламент, Комисията и Съветът на Европейски Съюз доближиха до финално съглашение по отношение на Европейския акт за медийната независимост. Това слага завършек на така наречен „ триалози “ - договаряния сред трите институции, които не престават към този момент трети месец. Преговори, които приключиха сполучливо, макар опит за изнудване в последния миг от страна на Франция и държавното управление на президента Еманюел Макрон. Идеята, която защитаваха всички страни в договарянията, беше една – самостоятелност на медиите, като средствата за постигането ѝ, в някои случаи, се различаваха.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР