Сдъвчете парче ментова дъвка и след това изпийте нещо. Усещате

...
Сдъвчете парче ментова дъвка и след това изпийте нещо. Усещате
Коментари Харесай

Защо ментата ни кара да чувстваме охлаждане?

Сдъвчете парче ментова дъвка и по-късно изпийте нещо. Усещате студ. Защо се получава по този начин?

Всъщност това е термична заблуда, при която сензорните рецептори са заблудени.

В основата на ментовите храни и добавки е протеин, наименуван временен рецепторен евентуален катион. TRPM8 е йонен канал, тип протеин, който контролира придвижването на йони през мембраните на клетките.

Точно както единствено избрани ключове могат да отворят ключалка на врата, единствено избрани стимуланти могат да отворят йонния канал и да получат достъп до клетката.

Това трансформира електрическия заряд вътре в неврона и информацията, която се изпраща от неврона към централната нервна система, което в последна сметка води до разбиране на мраз, описват от foodpanda.

TRPM8 обаче не реагира единствено на студени температури. Активира се в наличието на ментол - восъчно, кристално органично съединяване, намиращо се в мента и други ментови масла.

Дълго време в устата може да остане малко ментол и сензорните неврони ще останат чувствителни. Пиенето на нещо студено или даже поемането на огромен лъх на ветровит въздух ще накара невроните още веднъж да се възпламенят и да усещате мраз. Дори топла напитка ще ви се стори необичайно хладна и освежаваща.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР